La regulació de la cadena alimentària, en una jornada a la UdL

Descarregar pdf
cadenaagroalimentariaUdL
La jornada se celebra avui a l'Auditori del campus de Cappont / Foto: UdL

La Llei de la Cadena Alimentària, que va entrar en vigor el passat 3 gener, ha centrat una part de la Jornada "les relacions en la cadena agroalimentària: models i tendències", organitzada per la Universitat de Lleida i que celebra durant tot el dia al campus de Cappont.

El director general de la indústria alimentària del Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient, Fernando Burgaz, ha defensat la normativa aprovada el passat agost pel Consell de ministres, perquè estableix un marc més equitatiu i ajustat a dret destinat a evitar els abusos d'uns operadors enfront uns altres. "Al llarg de la cadena es produeixen pràctiques inadequades que cal regular en pro de l'equilibri i també de la justícia". En aquest sentit, ha destacat que la normativa fixa un règim sancionador i pràctiques d'autoregulació, com ara un codi de bones pràctiques i un observatori de la cadena alimentària per evitar abusos en els preus, els beneficis dels quals, denuncien els agricultors, no van a parar als productors en origen.

Durant la inauguració de la jornada, en la qual han participat Antoni de Ribera (Consell d'Empreses Distribuïdores d'Alimentació de Catalunya), Jaume Fabà  (director dels Serveis Territorials del Departament d'Agricultura a Lleida), Maria Antònia Pubill (Diputació) i Albert Sorribas (vicerector de Política científica i tecnològica de la UdL), s'ha destacat el paper rellevant que a Catalunya i, especialment a Lleida, desenvolupa el sector agroalimentari en la seua economia, i la importància d'aquesta jornada, que aplega productors, distribuïdors, empreses transformadores i administracions.

Sorribas, per la seua part, ha recordat la qualitat de la recerca que els investigadors i investigadores de la UdL desenvolupen en el sector, així com el paper destacat que la Universitat de Lleida ha tingut en l'elaboració del Pla Agroalimentari de Catalunya.

La jornada es tanca aquesta tarda amb una taula rodona on participen representants de la Federació de cooperatives agràries de Catalunya, l'Associació agrària de joves agricultors, l'Associació espanyola de productors de vacum de carn, i de l'Associació espanyola de distribuïdors, autoserveis i supermercats.