La societat civil protagonitza el seminari sobre llibertat de premsa

Posen sobre la taula les pressions i coaccions des de diferents àmbits

Descarregar pdf

Com valora la societat civil l'exercici de la llibertat de premsa i com aquesta pressiona o fins i tot coacciona els professionals de la informació són alguns dels temes que es posaran sobre la taula avui i demà al Centre de Cultures i Cooperació Transfronterera de la Universitat de Lleida (UdL), en el marc del tercer Simposi sobre Llibertat de Premsa, organitzat pel Col·legi de Periodistes de Catalunya-Demarcació de Lleida i el Departament de Filologia Catalana i Comunicació de la UdL.

Zuliana Lainez, de la Federació Internacional de Periodistes, parlarà sobre El ciberassetjament a les dones periodistes i la freelance Laura Saula, de les Coaccions a la llibertat de premsa en les accions o mobilitzacions de protesta social. Mentre, el redactor en cap d'Expansión a Catalunya, José Orihuel,  se centrarà en les Coaccions en el periodisme econòmic. La relació entre els periodistes i els gabinets corporatius s'analitzarà des del punt de vista del futbol, amb el director de Mundo Deportivo, Miguel Rico, i l'exdirector de comunicació del Barça, Xavi Martín.

La trobada arrenca aquesta tarda amb diversos tallers temàtics on estudiants de sis universitats catalanes presenten els seus treballs de recerca al voltant de diverses dimensions de la llibertat de premsa: UdL, Universitat Autònoma de Barcelona, Pompeu Fabra, Universitat Oberta de Catalunya,  Jaume I de Castelló i Universitat de València. El president del Consell de la Informació de Catalunya, Roger Jiménez, serà l'encarregat de donar el tret de sortida oficial amb la conferència El públic i els mitjans de comunicació: vint anys de queixes.

La cloenda anirà a càrrec del corresponsal d'Efe a Turquia i columnista al diari BirGüni, Dogan Tiliç, que explicarà en primera persona les pressions sobre els periodistes al seu país. Tiliç va rebre l'any passat el Premi Llibertat de Premsa de la Càtedra UNESCO de Comunicació de la Universitat de Màlaga per la seua "independència i esperit crític en la seua tasca professional".