L'escriptora pallaresa Maria Barbal inaugurarà el proper curs a la UdL

El Consell de govern aprova el procediment pel canvi de nom de les persones transgènere

Descarregar pdf
Barbal-ph
Barbal ha rebut enguany el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes / Foto: Òmnium Cultural
L'escriptora trempolina Maria Barbal, guardonada enguany amb el 53è Premi d'Honor de les Lletres Catalanes que atorga Òmnium Cultural i el Josep Pla de narrativa catalana per Tàndem, serà l'encarregada d'inaugurar, el proper 24 de setembre, el curs acadèmic 2021-2022 de la Universitat de Lleida (UdL). Ho ha anunciat avui el rector de la UdL, Jaume Puy, durant el darrer Consell de govern d'aquest curs. 
 
Barbal compta amb una extensa producció literària formada per novel·les, narrativa infantil i juvenil, teatre, prosa, articles a premsa i participacions en obres col·lectives. L'emblemàtica Pedra de tartera, Premi Joaquim Ruyra i Premi Joan Crexells (1985), s’ha adaptat en diverses ocasions al teatre i ha està traduïda a una dotzena de llengües com ara el castellà, l'italià, el suec, l'alemany i l'hebreu.
 
Distingida amb la Creu Sant Jordi al 2001, l'escriptora ha estat guardonada entre altres amb el Premi Nacional de Literatura i el de la Crítica Serra d'Or (1993), el Prudenci Bertrana (2005), el Jaume Fuster (2009) o el Premi Trajectòria de la Setmana del Llibre Català (2010).
 
D'altra banda, el Consell de govern ha donat llum verda al Procediment de canvi del nom legal al nom d'ús comú adreçat a les persones transsexuals, transgènere i intersexuals de la comunitat UdL. Així, es dona compliment a la Llei 11/2014 de 10 d'octubre que recull l'obligació de les universitats de desenvolupar i garantir els drets de les persones LGBTI per d'evitar situacions de discriminació i violència en l'espai universitari.
 
Aquesta normativa, aplicable a tota la comunitat universitària, inclòs l'estudiantat de mobilitat, garanteix el dret d'aquestes persones a ser anomenades a la UdL amb el nom corresponent al gènere amb el qual s'identifiquen mentre no tinguin el Document nacional d'identitat actualitzat. Aquest 'nom d’ús comú', o 'nom sentit', substituirà, si se sol·licita, el seu nom legal en tot allò que no tingui implicacions legals a la UdL, és a dir, que siguin de caire intern, com ara el correu electrònic, el cens electoral, el nom d'usuari a la intranet, als llistats de classe, activitats d'extensió universitària o el carnet UdL. En aquest sentit, la normativa també inclou el canvi de la fotografia del carnet i en els arxius de la universitat.
 
La representant de l'estudiantat al Consell de Govern, Olivia Cabrera, una de les persones afectades per aquesta normativa, ha valorat molt positivament la seua aprovació ja que "era necessari que es compleixi la llei que reconeix aquest dret a les persones transgènere. Així s'estalviaran moltes situacions incòmodes per a tothom".
 
El Consell també ha aprovat el Programa de Voluntariat de la UdL, que arrencarà el proper curs 2021-2022 com a projecte pilot, amb un límit de 20 estudiants, que podran reconèixer un màxim de 3 crèdits ECTS. La iniciativa, oberta també al PDI i el PAS, inclou un curs de formació de la Federació Catalana del Voluntariat Social (FCVS).

"És una eina que aspira a formar persones socialment compromeses, així com afavorir la implicació de la comunitat universitària en accions solidàries encarades a la transformació social per a promoure una societat més justa, igualitària, cohesionada, inclusiva, sostenible, pacífica i, per tant, més humana i feliç", destaca la coordinadora de Compromís Social, Igualtat i Cooperació, Núria Camps.

El programa començarà desplegant el voluntariat de proximitat, especialment amb entitats de l'anomenat Tercer Sector amb les quals caldrà signar convenis de col·laboració. Tot i això, no tanca les portes al voluntariat internacional, que es podria incloure més endavant amb la col·laboració de la Direcció General de Joventut de la Generalitat i l'Ajuntament de Lleida.
 
Durant la sessió també s'ha presentat l'Informe d'activitats, resultats i visibilitat R+D+i 2020, en el qual destaca un augment de gairebé el 22% en la captació de recursos econòmics, tant per a projectes de recerca com per a contractació de personal investigador. La UdL ha aconseguit 15,8 milions d'euros pels 13 del 2019. Malgrat el context de pandèmia sanitària i crisi econòmica, que s'ha traduït en una reducció dels contractes i serveis, la xifra global creix gràcies a la millora dels ingressos de les convocatòries públiques (37,7%). Destaca especialment la pujada de fons vinculats a convocatòries d'atracció de talent investigador.

L'informe també posa de relleu els programes de doctorat industrial. En el període 2015-2020 s'han realitzat 28 tesis doctorals en aquesta modalitat. "El seu manteniment és una mostra de la vitalitat de les relacions de la UdL amb el teixit empresarial i està esdevenint una eina clau per a la transferència", ha destacat la vicerectora de Recerca i Transferència de la UdL, Olga Martín Belloso.

Quant a publicacions científiques, els investigadors i investigadores de la UdL n'han signat 887 durant el 2020, segons el mateix document. D'aquestes, un 57% en revistes de l'anomenat primer quartil, és a dir, les de major impacte. També cal remarcar que un 47,5% d'aquests articles s'han fet amb institucions de recerca de 97 països. El llistat d'aquestes col·laboracions internacionals l'encapçalen els Estats Units, el Regne Unit i Itàlia.
 
La vicerectora també ha informat que la UdL va aconseguir 5 projectes de recerca relacionats amb la COVID-19, de convocatòries amb recursos públics i privats, amb una dotació econòmica de 447.000€. Pertanyen als àmbits de Ciències de la Salut, Ciències Socials i Enginyeria. Sobre la mateixa temàtica del coronavirus, les investigadores i els investigadors de la Universitat de Lleida han fet 30 publicacions indexades al Web Of Science, 28 de les quals (93%) en accés obert.