Restringir proteïnes en la dieta dels porcs per reduir nitrogen als purins, premi ‘La ciència en femení’

La Càtedra AgroBank de la UdL reconeix un estudi d'Alba Vigo Morancho, de la Universitat de Saragossa

Descarregar pdf
Agrobank TFM
La premiada, amb els representants de la UdL i AgroBank / Foto: UdL
L'estudiant de la Universitat de Saragossa (UNIZAR) Alba Vigo Morancho és la guanyadora del Premi al millor Treball Final de Màster (TFM) – La ciència en femení, que atorga anualment la Càtedra AgroBank Qualitat i Innovació en el sector agroalimentari de la Universitat de Lleida (UdL), dotat amb 3.000 euros. El jurat ha escollit el seu treball sobre la reducció de proteïnes en la dieta dels porcs per a disminuir el nitrogen dels purins com el millor d'aquesta tercera edició, a la qual optaven 13 candidatures.
 
El treball premiat, amb el títol Efectes de la reducció proteica i suplementació aminoacídica de la dieta de finalització en porcs, ha comptat amb la direcció dels professors Mª Ángeles Latorre Górriz (UNIZAR) i Javier Álvarez Rodríguez (UdL). Alba Vigo Morancho, que va cursar el Màster en Enginyeria Agronòmica d'UNIZAR, planteja que els purins generats per la producció porcina poden suposar un recurs agronòmic important, però que existeixen problemes mediambientals derivats del seu reciclatge, lligats a la presència excessiva de nitrogen i a l'alt volum generat puntualment en determinades zones. L'objectiu general del treball era estudiar l'impacte d'una restricció proteica severa en la dieta de finalització dels porcs d'engreix, mantenint els aminoàcids essencials.
 
El seu assaig experimental en un engreixador de porcs ha comprovat l'efecte d'una reducció del 2% en el contingut de proteïna bruta, passant del 15% al 13%. Els resultats mostren que aquesta reducció en la dieta no penalitza els rendiments productius dels animals, però sí que es tradueix en una reducció significativa en l'excreció de nitrogen en els purins "independentment del sexe dels animals" i l'impacte ambiental d'aquestes dejeccions. Ara bé, Vigo defensa que és necessari substituir aquestes proteïnes per suplements aminoacídics sintètics.
 
El Premi La ciència en femení té com a objectiu donar visibilitat a les dones científiques i fomentar la igualtat de gènere en les ciències. A l'acte de lliurament, a més de la guardonada, han assistit la Vicerectora de Recerca i Transferència de la Universitat de Lleida, Olga Martín Belloso; el director de la Càtedra AgroBank de la UdL, Antonio J. Ramos; i el director de Xarxa AgroBank, Carlos Seara Diéguez. Entre els 6 TFMs finalistes enguany hi havia el de l'estudiant de la UdL Irene Teixido Orries, titulat Efecte dels adsorbents de micotoxines en la qualitat nutricional dels productes d'alimentació.