L'impacte de la cultura xinesa i el turisme al Tibet, en una exposició a la UdL

Presenta 35 instantànies i un vídeo del cineasta i fotògraf Marc Beneria

Descarregar pdf
TibetAvui
Una de les imatges de la mostra / FOTO: Marc Beneria Surkin
Tibet avui és el títol de l'exposició que des del 12 fins al 24 de febrer es podrà veure a la planta -1 del Centre de Cultures i Cooperació Transfronterera la Universitat de Lleida (UdL), a Cappont. La mostra, organitzada per la Unitat de Cultura de la UdL en col·laboració amb l'Ajuntament de la Vall de Boí, és obra del cineasta i fotògraf Marc Beneria Surkin. Presenta 35 instantànies en blanc i negre i el vídeo Kora Roia, fruit del seu viatge al Tibet i el Nepal l'any 2019. Aquest projecte fotogràfic, que es va poder veure l'estiu passat a Barruera, gira al voltant de l'impacte de la cultura xinesa en aquest territori que al 1959 es va convertir en regió autònoma de la República Popular de la Xina. 
 
L'exposició, explica Beneria, "mostra la cruesa de la condició humana, i com la modernitat impacta societats ancestrals, arrasant la seua identitat, cultura i esperances". Les imatges ens conviden a qüestionar les conseqüències de la imposició del capitalisme xinès, la vigilància de la ciutadania i l'atracció com a destinació  turística 'exòtica' d'aquesta regió. "Tibet avui ens fa reflexionar sobre el passat d'una cultura mil·lenària, el present d'un món 'made in China' i ens fa preguntar-nos on ens porta tot això", afegeix l'artista.
 
Marc Beneria Surkin, criat entre la ciutat de Nova York i la Vall de Boí, té un màster en direcció de l'American Film Institute, on va realitzar el curtmetratge King Returns, premiat com a Millor curt dramàtic a Winslow (Regne Unit). Les seues pel·lícules i documentals s'han exhibit internacionalment en diversos festivals i televisió i el seu documental Terranostra, va ser guardonat com a Millor documental al Festival FIC-CAT.  Pel que fa a la seua obra fotogràfica, ha estat exhibida a Caixaforum, The Red Dog Studio a Nova York, ajuntaments i espais culturals de Catalunya. Actualment esta treballant en un documental sobre els Baka del Camerun.