Els usos culturals de les plantes, en una exposició a la UdL
La mostra, ubicada a l'ETSEAFiV, reivindica també oficis artesans desapareguts
Descarregar pdfRecuperar la cultura botànica en les tradicions populars i reivindicar oficis artesanals, molts d'ells perduts o a punt de desaparèixer, són els objectius de l'exposició etnobotànica Les plantes: artesania, tradició i herència cultural que es pot visitar a la Universitat de Lleida (UdL) des d'aquest dimecres 23 d'octubre i fins el proper 24 de gener. La mostra, ubicada a l'edifici principal de l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Agroalimentària i Forestal i de Veterinària (ETSEAFiV), aplega més de 250 objectes relacionats amb els usos culturals de les fibres vegetals tèxtils i no tèxtils, el suro, la fusta, les plantes remeieres, les tintòries, les adoberes, les decoratives i les que s'utilitzen amb altres finalitats com per exemple la higiene personal o la música.
Organitzada per l'Arborètum-Jardí Botànic de Lleida, la biblioteca del Campus Agroalimentari, Forestal i Veterinari (CAFIV) i el Departament de Ciència i Enginyeria Forestal i Agrícola de la UdL, l'exposició és de visita lliure gratuïta. Està oberta al públic de dilluns a divendres, entre les 9.00h i les 19.00h, i els dissabtes en horari de matí, de 10.00h a 13.00h. Aplega diferents objectes de la col·lecció etnobotànica que l'Arborètum va iniciar l'any 2017 i algunes aportacions de particulars.
Cistells de vímet, escombres o taps de suro són estris quotidians dels quals tothom reconeix el seu origen vegetal, però n'hi ha d'altres més sorprenents com el pal de miswak, provinent de la planta Salvadora persica, que s'utilitza com a raspall de dents natural i que conté fluor a més de compostos antibiòtics, antiinflamatoris i antioxidants. La mostra Les plantes: artesania, tradició i herència cultural aplega altres objectes curiosos com ara pipes de fumar fetes amb rabasses d'un arbust anomenat bruc boal, suradors per a xarxes de pesca o esponges vegetals que surten d'una carabassa anomenada luffa.
A banda de reivindicar les matèries primeres, la iniciativa vol recordar antigues ocupacions com els adobers, els corders, els forcaires, els tintorers o els calafatadors. "L'avenç tecnològic, la industrialització i la globalització han acabat pràcticament amb tots els oficis artesanals", destaca el comissari de l'exposició, professor de la UdL i ex-director científic de l'Arborètum, Josep Antoni Conesa Mor. "Divulgar la cultura i el saber de la nostra societat respecte les plantes ens fa més propers als nostres avantpassats i també més sensibles a la defensa de la naturalesa, a fer-la més sostenible i respectar-la", afegeix.