Manifest a favor de les solucions basades en la natura

Un investigador de la UdL, entre els signants

Descarregar pdf
bosc
Foto: João André O. Dias (CC BY-ND 2.0)

Les solucions basades en la natura (SbN)  poden ajudar a abordar les crisis del canvi climàtic i la pèrdua de biodiversitat. Així ho afirma un manifest redactat per una setantena de científics i personalitats de diverses organitzacions mundials, entre els quals es troba el professor de la Universitat de Lleida (UdL), investigador del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC) i membre del Comitè Directiu de la Global Forest Biodiversity Initiative, Sergio de Miguel. L'han publicat publicat al portal d'Internet independent Medium

Les SbN són accions per protegir, gestionar de forma sostenible i restaurar ecosistemes naturals o modificats i que proporcionin beneficis pel benestar humà i la biodiversitat. El text afirma que "hem estat perdent ecosistemes intactes a tot el món per produir mercaderies insostenibles". Els autors defensen combinar les solucions basades en la natura amb reduccions d’emissions a l'origen, polítiques climàtiques integrals i el rendiment de comptes adequat.

El manifest fa una crida a la pràctica de quatre principis: retallar les emissions de gasos d'efecte hivernacle, la protecció dels ecosistemes existents com a "dipòsits vitals de carboni i biodiversitat", contribuir proactivament a models econòmics justos i sostenibles que creïn noves oportunitats laborals a les comunitats locals, i ser ecològicament responsables.

La promotora de l'escrit és Christiana Figueres, ex secretària executiva de la Convenció Marc de Canvi Climàtic de l'ONU, i arquitecta de l’Acord de París de lluita contra el canvi global signat per 195 països, segons ha explicat de Miguel.

MÉS INFORMACIÓ:

Manifest And/also, not either/or . The need to restores nature and cut emissions