Martín Duran i el periodisme sota amenaça

El reporter mexicà, acollit a Catalunya, fa avui una xerrada a la UdL

Descarregar pdf
MartinDuran-TaulaperMexic
Martín Durán / Foto: Taula per Mèxic

Amenaces de mort, agressions i, fins i tot assassinats, és al què s'enfronten diàriament molts periodistes a Mèxic per les seues investigacions i denúncies contra les bandes criminals, la violència policial i la corrupció. Un d'ells és Martín Durán Romero, actualment resident a  Barcelona, gràcies al programa d'acollida temporal per a persones defensores dels drets humans que impulsa l’associació Taula per Mèxic.

Martín Durán, periodista de 31 anys natural de Culiacán, capital de l’Estat de Sinaloa, on opera un dels càrtels de la droga més cruents del país, serà aquesta tarda a la Facultat de Lletres de la Universitat de Lleida per pronunciar la conferència: Periodisme sota amenaça. La xerrada,  organitzada pel Departament de Filologia Catalana i Comunicació de la UdL i Taula per Mèxic, abordarà la seua experiència i malauradament, la de molts dels seus col·legues, al país centreamericà, el segon del món més perillós després de Síria per exercir de periodista.

Martín Durán, company de Javier Valdez, periodista assassinat el maig passat, ha rebut amenaces i intimidacions per publicar notícies relacionades amb el càrtel de Sinaloa. Poc després de la mort de Valdez va traslladar-se a Ciutat de Mèxic. Des del passat desembre viu a la capital catalana, gràcies a la primera convocatòria del programa d'acollida de Taula per Mèxic que, durant tres mesos, dóna asil a persones defensores dels drets humans amenaçades al seu país.

El periodista mexicà, que diu que no tornarà mai a Sinaloa -almenys a fer de periodista-, es troba inscrit al Mecanisme de protecció per a persones defensores de drets humans i periodistes del Govern federal mexicà. Tot i això, afirma que hi ha poca voluntat política per part de l’Estat mexicà per garantir la seua seguretat i la de companys que, com ell, viuen sota amenaça.