La menstruació, l'autisme i la neurociència de l'aprenentatge, a la Universitat d'estiu

Celebra el 30è aniversari amb una exposició de fotografies inèdites de Lleida al final de la Guerra Civil

Descarregar pdf
uniestiuagramunt
Un dels cursos presencials de 2021 / Foto: Curs Art i territori
El cicle menstrual, el trastorn de l'espectre de l'autisme (TEA), la pedagogia Freinet i la neurociència de l'aprenentatge són algunes de les novetats dels cursos d'estiu de la Universitat de Lleida (UdL), que obre el termini d'inscripcions el proper dia 16 de maig. La iniciativa celebra enguany el seu trentè aniversari afegint a l'oferta formativa tres xerrades i una exposició de fotografies inèdites de la ciutat de Lleida els dies posteriors a la finalització de la Guerra Civil espanyola.
 
Després de dos anys condicionats per la Covid-19, la Universitat d'estiu recupera la normalitat amb més cursos presencials i més repartits pel territori. Es desenvoluparan entre l'11 de juny i el 3 de setembre a la ciutat de Lleida (23), La Seu d'Urgell (8), Tremp (2), Alcoletge (2), Agramunt (1), la Granadella i Torrebesses (1), Soses (1), el Pont de Suert (1), Os de Balaguer (1), Balaguer (1),  Solsona (1) i Igualada (1). Cal afegir-hi 10 de virtuals.
 
El programa de la 30a Universitat d'estiu oferta, en total, 53 cursos i jornades al voltant d'una "àmplia varietat d'àmbits temàtics, pensada perquè l'oferta resulti interessant per a públics diversos", destaca el coordinador, Joan Sagués. Van des de l'art i les humanitats fins a la psicologia i la comunicació, tot passant per les aplicacions informàtiques, l'ensenyament i la didàctica, la llengua i la literatura, l'economia, el medi ambient, la salut, l'alimentació i la tecnologia.
 
Així, entre l'oferta trobem títols com ara Fer i entendre el cinema: Taller de curtmetratges, La direcció d'un espectacle teatral, Com intervenir de forma significativa amb estudiants amb altes capacitats, Anàlisi de dades. Com saben els nostres gustos?, Podem ser agents de canvi davant del maltractament i l'abús sexual infantil?, o L'art i la tècnica de la pedra seca.
 
A més de l'habitual programa de cursos, els organitzadors han previst activitats culturals obertes a tothom per commemorar les tres dècades d'aquesta iniciativa. Seran tres xerrades sobre el desplaçament forçat de persones com a conseqüència de la guerra, "un tema que malauradament continua ben present a Europa", explica Sagués. Aniran a càrrec de l'especialista en literatura de l'exili Luis Antonio Esteve Juárez i del cineasta i documentalista francès Marc Weymuller. Tindran lloc entre el 28 i el 30 de juny de 2022 a la Sala Víctor Siurana de l'edifici del Rectorat de la UdL.
 
També s'emmarca en la celebració una exposició amb una col·lecció de fotografies inèdites realitzades a la ciutat de Lleida per un membre de la Legió Còndor alemanya els dies posteriors a la finalització de la Guerra Civil espanyola (1936-1939). Són una vintena d'imatges que es podran veure als passadissos dels claustres de l'edifici del Rectorat durant els mesos de juny i juliol.
 
El termini per fer les inscripcions als cursos de la Universitat d'estiu de la UdL, sempre a través del correu electrònic, estarà obert entre el 16 de maig i la data d'inici de cada curs. En les 29 edicions organitzades fins ara, la trobada formativa suma 16.176 persones matriculades a 835 cursos. A la darrera, el 2021, van ser 685 persones inscrites a 37 cursos. 
 

MÉS INFORMACIÓ:

Web de la Universitat d'estiu de la UdL