Més serveis per les empreses a la nova planta pilot de tecnologia d'aliments

Inaugurada avui al Parc de Gardeny, disposa d'una cuina industrial i dos sales blanques

Descarregar pdf
plantapilottecnologiaalimentsUdL
D'esquerra a dreta: Olga Martín, Félix Larosa, Robert Soliva i Roberto Fernández. FOTO: UdL
Potenciar la recerca i la transferència tecnològica dels grups d'investigació de la Universitat de Lleida (UdL) amb les empreses del sector alimentari, especialment amb les dedicades a la producció d'aliments, és l'objectiu de la nova planta pilot de la UdL que avui han inaugurat al Parc científic i tecnològic agroalimentari (PCiTAL) el rector, Roberto Fernández i l'alcalde de Lleida, Fèlix Larrosa, vicepresident i president del Parc respectivament.
 
La nova instal·lació, ubicada a l'edifici H3 del PCiTAL, consta d’una cuina experimental industrial, una sala general de processat i sales de preparació i envasat d’aliments sota condicions controlades (sales blanques), a més de cambres per a matèries primeres i producte acabat que permetran, fer estudis i proves a una escala que s'apropa a la de la indústria agroalimentària, ha explicat el seu director, el professor de la UdL, Robert Soliva. Són 350 metres quadrats que han suposat una inversió inicial en equipament de poc més de 227.000 €, finançats amb fons FEDER a través del projecte PECT INNO4AGRO, que lidera l'Ajuntament de Lleida i on participa la UdL.
 
La seua posada en marxa permet "dotar als grups de recerca de la UdL que treballen en l’àmbit de la tecnologia alimentària, i que son un referent internacional, dels mitjans necessaris per desenvolupar processos complets i productes alimentaris d’interès gastronòmic que puguin ser transferits al sector industrial, com ara lactis, carns, cereals, fruites i hortalisses", ha afegit, tot centrant-se en oferir plats preparats per a satisfer necessitats individuals i col·lectives (gent gran, infants, celíacs, intolerants etc.).
 
A més de la dotzena de projectes que el departament de Tecnologia d'aliments de la UdL ja té amb empreses d'aquest àmbit, ja s'han tancat col·laboracions amb mitja dotzena d'empreses més per a desenvolupar-se en la nova planta pilot. Des del 1997, s'oferien serveis a escala de laboratori en les instal·lacions de l'ETSEA, les quals continuaran operatives per a usos docents.
 
La nova planta pilot compta amb el suport d’Eurecat, centre tecnològic amb qui la UdL va subscriure una aliança al 2017 per impulsar la recerca i la transferència a les empreses del sector agroalimentari de Catalunya, que representen el 18,6% del PIB industrial català. El seu director de biotecnologia, Lluís Arola, ha assistit també a la inauguració i ha destacat l'excel·lència i competitivitat del personal investigador del departament de Tecnologia d'Aliments de la UdL.
 
Per la seua part, el rector de la UdL, ha agraït l'esforç esmerçat en la planta pilot d'aquest departament i de la professora Olga Martin, així com l'aliança estratègica entre la UdL i l'Ajuntament. "El parc científic és avui més parc que fa unes hores -ha dit- perquè compleix amb les seues tres funcions: innovar, fomentar l'emprenedoria i fomentar el talent, sobretot en l'àmbit agroalimentari, que és un dels sectors productius més importants de Lleida i Catalunya". En aquest sentit, Larrosa, ha remarcat que el Parc ha posicionat "la capitalitat de Lleida en agroalimentació" i ha convidat a què des de la nova planta pilot es col·labori amb altres espais del PCiTAL.