"Més territori, més desenvolupament, més recerca, més país"

L'INDEST es presenta públicament posant-se al servei de les institucions

Descarregar pdf
INDEST-UdL
D'esquerra a dreta: Joan Ganau, Roberto Fernández, Fidel Molina i Horacio Capel. FOTO: UdL

Amb l'objectiu de disminuir els desequilibris socials i territorials, potenciar el diàleg entre el què és global i el que és local, i socialitzar el coneixement, neix el nou institut de recerca de la Universitat de Lleida, l'INDEST, una de les quatre potes de la investigació que es fa a la UdL que va fixar el Pla Estratègic de la institució.

L'Institut de Desenvolupament Social i Territorial s'afegeix així a Agrotècnio, IRBLleida, i Inspires, dedicats respectivament a l'agroalimentació, la salut i l'energia, tot agrupant la investigació que es du a terme en l'àmbit de les humanitats i les ciències socials.

El formen un total de 21 grups (12 de la Facultat de Lletres; 4 de la Facultat d'Educació, Psicologia i Treball Social, 4 de la Facultat de Dret i Economia, i 1 de l'INFEC-Lleida) que apleguen 180 investigadors i investigadores d'aquests centres, i també de la Facultat d'Infermeria i Fisioteràpia, així com quatre investigadors més adscrits a títol individual, i el seu lema és "més territori, més desenvolupament, més recerca, més país"

Avui, un acte al Saló Víctor Siurana, ha estat el tret de sortida de l'INDEST, amb una conferència del catedràtic emèrit de Geografia Humana de la Universitat de Barcelona, Horacio Capel. Capel, que ha afirmat que aquest centre de recerca "té una tasca clau i ambiciosa però que requerirà esforç i imaginació", ha començat la seua conferència amb una anàlisi de la polisèmia del terme terrotori.

Expert en Geografia Urbana, Capel ha reivindicat la participació de la societat en els àmbits social, polític i econòmic, així com en les planificacions urbanístiques. "No es pot seguir fent l'urbanisme com s'ha fet fins ara, només amb els tècnics i els polítics" ha dit.

Aquest investigador, que compta amb el què es coneix com el Nobel de la Geografia, el Prix International de Géographie Vautrin Lud, ha estat molt crític amb el sistema neoliberal tot afirmant que "si seguim de la mateixa manera com fins ara, amb el creixement il·limitat, el consum desmesurat, només ens portarà al desastre".

Per la seua part, el director de l'INDEST, el catedràtic de Sociologia de la UdL, Fidel Molina, ha destacat la trajectòria dels diferents grups de recerca que formen l'Institut i que la seua voluntat era, des de la interdisciplinarietat, donar resposta als problemes que afecten i preocupen la societat. "A més de la recerca teòrica, empírica, cal centrar-nos en la transferència del coneixement perquè hem de retornar a la societat el fruit del nostre coneixement i de la nostra investigació", ha afirmat.

Molina ha insistit en la voluntat de servei de l'INDEST que es posa a disposició de les institucions públiques, els col·legis professionals, els agents socials, les ONG, no només per establir sinergies de treball sinó perquè la recerca que es fa en el marc d'aquest centre serveixi per a prendre millors decisions polítiques.

En el mateix sentit s'ha expressat el rector de la UdL, Roberto Fernández, que ha dit que la bona política consisteix en un bon coneixement científic de la societat, "tot i que a voltes alguns polítics es vegin temptats a prendre decisions des de la intuïció i no des del coneixement". "Posem l'INDEST al servei de les institucions del territori", ha afegit, per contribuir a la millora i el progrés social. "Fer ciència -ha afegit- és posar-la també al servei dels nostres polítics".

Més continguts

Galeria fotogràfica