Noves dianes pel tractament del glioblastoma

Professors de la UdL descobreixen un mecanisme que afecta la resistència als fàrmacs

Descarregar pdf
senyalitzacio_calci
El grup de Senyalització per Calci Foto: IRBLleida
El canal de calci Cav3.1 juga un paper important en la resistència als fàrmacs del glioblastoma, un tumor cerebral de greu pronòstic i amb una alta recurrència. Així ho afirma una recerca dels professors de la Facultat de Medicina de la Universitat de Lleida (UdL) Judit Herreros i Carles Cantí, publicada recentment a la revista Cancer Research. El descobriment del Grup de Senyalització per Calci de l'IRBLleida-UdL obre la porta a buscar noves estratègies per lluitar contra aquest càncer resistent a la cirurgia, la radioteràpia i la quimioteràpia.

Els canals de calci regulen la capacitat de proliferació i supervivència de les cèl·lules. "Tot i que queda molt per entendre sobre els mecanismes implicats en la funció d'aquests canals en cèl·lules canceroses, aquesta troballa podria contribuir a desenvolupar noves estratègies pel tractament d'aquest tumor", afirma Herreros. Per millorar el tractament del glioblastoma es tractaria d'inhibir aquest canal Cav3.1, "donat que està sobre-expressat en la resistència", afegeix.
 
"Malauradament els avenços científics en glioblastoma i en altres càncers poc freqüents no es produeixen en la mateixa mesura que en neoplàsies més presents en la nostra societat, i per això cal reforçar la recerca en aquestes malalties", reivindica la professora de la UdL.

La recerca ha estat finançada per l'Instituto de Salud Carlos III (projecte PI13/01980) amb la col·laboració del Biobanc de l'IRBLleida, la Plataforma de Biobancos (PT17/0015/0027), la Red Nacional de Biobancos i el treball de les investigadores en formació Marta Crespí Sallán i Anna Visa Pretel. També han intervingut dos doctorandes de la UdL.

Text: Comunicació IRBLleida / Premsa UdLMÉS INFORMACIÓ:

Resum de l'article T-type Cav3.1 channels mediate progression and chemotherapeutic resistance in glioblastoma