Nova via més precisa per a diagnosticar vessaments pleurals relacionats amb el càncer

La recerca, publicada a 'Respirology', valida un biomarcador

Descarregar pdf
Investigadors lleidatans han descobert una via més precisa per a diagnosticar vessaments pleurals adenocarcinomatosos, és a dir, acumulacions de líquid entre els pulmons i la paret toràcica relacionades amb un càncer metastàtic. Es calcula que aproximadament la meitat de les persones amb càncer desenvolupa aquests vessaments. La recerca, publicada a la revista Respirology, està liderada pel professor de la Facultat de Medicina de la Universitat de Lleida (UdL), cap de servei de Medicina Interna de l'Hospital Universitari Arnau de Vilanova i investigador de l'IRBLleida José Manuel Porcel. L'estudi ha permès validar un nou biomarcador de malignitat altament precís, anomenat  EpCAM (epithelial cell adhesion molecule). 
 
Els investigadors han realitzat immunoassaigs amb tres marcadors potencials de malalties epitelials relacionades amb els tumors. En una primera fase, l'estudi es va portar a terme amb mostres al laboratori i una recerca comparativa. El millor biomarcador resultant, l'EpCAM, l'han validat en dos poblacions independents de 73 i 48 pacients amb vessaments pleurals. Fins ara, aquest biomarcador s'avaluava mitjançant una tècnica més subjectiva. Gràcies a aquesta recerca, la quantificació de la concentració del marcador es realitza mitjançant una tècnica Elisa (de l'anglès Enzyme-Linked ImmunoSorbent Assay) que aporta més fiabilitat als resultats.
 
"Els adenocarcinomes són els subtips histològics més habituals que es metastatitzen a la pleura i que de vegades són difícils de diagnosticar. Per això, calen biomarcadors que donin suport a decisions clíniques juntament amb una confirmació cito-histològica", és a dir, l'examen amb microscopi de mostres de teixit i/o cèl·lules, ha destacat Porcel. Aquest descobriment obre una porta a la futura aplicabilitat d'aquest marcador en la pràctica clínica i a noves investigacions.

 

TEXT: Comunicació IRB Lleida / Premsa UdL