Oliveras convida els universitaris a assumir responsabilitats polítiques

L'economista inaugura el curs de la Facultat de Dret, Economia i Turisme

Descarregar pdf
Arcadi Oliverasa a la lliçó inaugural del curs acadèmic de la Facultat de Dret, Economia i Turisme
Arcadi Oliveras durant la seua conferència. FOTO: UdL

Arcadi Oliveras, economista i home de pau en majúscules -en paraules del professor de la UdL, Pere Enciso-, ha convidat avui els universitaris a assumir responsabilitats polítiques, no només com a ciutadans sinó també com a professionals i futurs professionals. Així ho ha afirmat durant la seua lliçó inaugural del curs acadèmic de la Facultat de Dret, Economia i Turisme, la qual s'ha centrat en argumentar que les bases dels estudis universitaris en ciències socials i jurídiques han de ser la capacitació professional i el compromís cívic.

Oliveras, que durant dotze anys va presidir Justícia i Pau, ha explicat que això significa preocupar-se des de cada una de les diferents disciplines acadèmiques i professions per la creixent desigualtat, perquè no estan cobertes les necessitats bàsiques de tots els ciutadans, pel drama i el negoci de la guerra alhora, pel deteriorament ambiental, per la generalització de la corrupció i el frau fiscal o per la vulneració dels drets humans, especialment pel que fa als refugiats.

En aquest sentit ha criticat les polítiques europees centrades, ha dit, en aixecar fronteres contra les persones però no contra les finances. Oliveras ha afirmat que aquesta Europa "que no té cap respecte per les nacions sense estat" no es pot admetre, però que s'ha de refer perquè no ens pot vèncer el pessimisme.

El fins fa poc professor d'Economia a la Universitat Autònoma de Barcelona, també ha criticat en la seua lliçó els grans mitjans de comunicació per no oferir informació sinó manipulació o simple entreteniment, és per això que ha defensat la necessitat trobar la informació que ens és indispensable per actuar com a ciutadans de ple dret. En aquest sentit, ha convidat a disminuir el consum de televisió i de les xarxes socials.

El discurs d'Oliveras ha acabat amb una invitació a ser realistes i, per tant, a demanar el que alguns creuen impossible.

L'acte d'inauguració del curs, que ha comptat amb la degana del centre, Maria José Puyalto i el professor d'Economia Pere enciso, ha finalitzat amb el lliurament de premi al millor treball de fi de grau en Dret processal en memòria de Josep Maria Guarro, a la graduada, Cristina Rodríguez Cinca, pel seu estudi De la protecció i l'enjudiciament penal dels menors d'edat.

Carregant el reproductor...