Plantes de tabac amb pigments de safrà
Recerca de la UdL i la UCLM que obre la porta a l'explotació comercial d'aquests pigments
Descarregar pdfInvestigadores i investigadors de la Universitat de Lleida (UdL) i la Universitat de Castella-la Manxa (UCLM) han aconseguit que plantes de tabac sintetitzin i acumulin crocines, els carotenoides responsables del color del safrà, que tenen propietats terapèutiques. Són pigments solubles amb una presència extremadament limitada a la natura que poden utilitzar-se als sectors farmacèutic i cosmètic. Els resultats de la recerca els han publicat a la revista Frontiers in Plant Science.
Mitjançant l'ús d'eines de biotecnologia l'equip ha modificat plantes de Nicotiana tabacum i Nicotiana glauca perquè produeixin crocines, uns compostos d'interès biomèdic a causa de les seues propietats analgèsiques i sedants, protecció neurològica i activitats anticancerígenes. "Els assajos clínics indiquen que les crocines tenen un efecte positiu en el tractament de la depressió i la demència", afirmen els autors de l'article. A més, són "poderosos neutralitzadors de radicals lliures, la qual cosa s'associa amb l'àmplia gamma dels seus beneficis per a la salut", afegeixen.
Les investigadores i els investigadors van seleccionar la planta de tabac com a plataforma de producció de crocines, a causa de la seua alta versatilitat metabòlica i a la seua alta producció de biomassa. "És una de la biofàbriques més prometedores per a la producció sostenible de metabòlits d'alt valor", asseguren. En els assajos, han aconseguit acumulacions de crocines de gairebé 400 ug/g (micogram per gram) de pes sec en Nicotiana glauca.
"Els nostres resultats demostren que la producció d'apocarotenoides de safrà és factible en espècies de Nicotiana dissenyades i estableixen una base per al desenvolupament d'estratègies que poden conduir finalment a l'explotació comercial d'aquests valuosos pigments per a múltiples aplicacions, principalment en la indústria farmacèutica", asseguren.
MÉS INFORMACIÓ:
El Instituto Botánico de la UCLM participa en un estudio por el que se han creado plantas de tabaco con pigmentos de azafrán
El Instituto Botánico de la UCLM participa en un estudio por el que se han creado plantas de tabaco con pigmentos de azafrán