Premi del Llibre Agrari pel professor Lorenzo Fraile

L'ETSEA també ha participat en la recerca premiada a la categoria d'article tècnic

Descarregar pdf
premilorenzofraile
El jurat, avaluant els treballs / Foto: Fira de Lleida

El professor de l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Agrària (ETSEA) de la Universitat de Lleida (UdL), Lorenzo Fraile, ha estat el guanyador del 47è Premi del Llibre Agrari, que s'atorga en el marc de la 64a edició de la Fira Agrària de Sant Miquel, pel treball Inmunidad lactogénica en la cerda: enfoque práctico. El guardó està dotat amb 3.000 euros. En aquesta convocatòria s'havien presentat un total de 25 llibres, en paper i digitals.

El treball de Fraile explica que una vacunació aplicada amb criteris científics i en el moment adequat optimitza al màxim els efectes en els animals, reduint l'ús d'antimicrobians. També aposta per aplicar tractaments que adaptin el sistema immunològic del bestiar perque no tingui reaccions autoimmunitàries que danyin el propi animal. El llibre considera que una bona transferència d'immunitat passiva de les truges als garrins és crucial per assegurar la supervivència d'aquests últims. L'obra pretén ajudar els veterinaris a optimitzar aquesta transferència.

L'ETSEA també ha participat en la recerca premiada dins de la categoria d'article tècnic agrari, que ha estat per a Cartografía de Cynodon dactylon en viñedo mediante imágenes UAV y tecnología OBIA para un uso sostenible y localizado de herbicida. En aquest cas, tracta sobre l'ús de drons en el control de males herbes. Han participat investigadors del Grup de Malherbologia i ecologia vegetal de la UdL, l'Institut d'Agricultura Sostenible de Còrdova i l'Institut de Ciències Agràries de Madrid.