Investigadors de Lleida i Barcelona validen un medicament pel càncer d'endometri

Un compost desenvolupat per una empresa catalana ataca les cèl·lules tumorals i respecta les sanes

Descarregar pdf
patologia_oncologicaIRB
Grup de Patologia Oncològica / Foto: IRBLleida
Una recerca liderada per investigadors lleidatans i de Barcelona ha validat un nou medicament contra el càncer d'endometri, el més freqüent de l'aparell reproductor femení. Es tracta del compost ABTL0812, desenvolupat per la farmacèutica catalana AbilityPharma. La recerca, recentment publicada a la revista internacional Gynecologic Oncology, demostra que és una opció terapèutica efectiva i selectiva per a les cèl·lules canceroses, ja que les elimina sense afectar a les sanes. El nou fàrmac s'està provant en assajos clínics de fase 2 en pacients amb càncer d'endometri avançat o metastàtic.
 
L'estudi està encapçalat pels professors de la Facultat de Medicina de la Universitat de Lleida (UdL) i investigadors de l'IRBLleida Xavier Matias-Guiu i Núria Eritja, amb els del Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR) Antonio Gil i Eva Colás. També han participat experts de la mateixa UdL, la Universitat Autònoma de Barcelona, el Vall d'Hebron Institut d'Oncologia (VHIO), l'Institut d'Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) i l'empresa AbilityPharma.
 
Els investigadors han demostrat que l'ABTL0812 és efectiu com a teràpia en els tipus més agressius del càncer d’endometri, i a més, impedeix que les lesions pre-malignes pre-tumorals progressin cap al càncer. En la primera fase, han realitzat estudis in vitro (generats en assajos als laboratoris) i han validat en diversos models in vivo amb ratolins. Actualment, estan duent a terme un assaig clínic de fase 2, en què s'administra el fàrmac a 40 pacients amb càncer d’endometri a centres oncològics d'Espanya i de França. Els resultats s'esperen durant la tardor d'aquest mateix any 2019.
 
"Oferim evidències preclíniques fortes del benefici terapèutic d'ABTL0812 com a tractament de primera línia del càncer d'endometri, com a monoteràpia o en combinació amb la quimioteràpia estàndard", han explicat els investigadors. "El benefici terapèutic d'ABTL0812 permet també aturar la progressió de lesions precursores al càncer. Les nostres troballes presenten una estratègia terapèutica nova i clínicament aplicable pel càncer d'endometri, sobretot per aquells que presenten pitjor pronòstic", han conclòs.
 
El càncer d'endometri és el més freqüent dels tumors de l'aparell reproductor femení. Segons les últimes estadístiques, al 2018 el nombre de nous casos diagnosticats d'aquesta malaltia a tot el món va ser de 382.069, causant més de 89.900 morts. Per tal de diagnosticar de manera fiable el càncer d'endometri i garantir el millor tractament, els metges han de determinar amb precisió el subtipus de càncer, el grau de diferenciació i disseminació tumoral. Aquells tumors que presenten una histologia no endometrioide, alt grau o han disseminat fora de la cavitat uterina en el moment del diagnòstic no presenten d'inici un bon pronòstic, ja que la taxa de resposta al tractament és baixa i les opcions terapèutiques són força limitades.
 
Text: Comunicació IRBLleida / Premsa UdL

MÉS INFORMACIÓ:

Article Therapeutic potential of the newTRIB3-mediated cell autophagy anticancer drug ABTL0812 in endometrial cancer