Saskia Sassen reivindica l'espai urbà perquè 'els sense poder' facin història

La premi Príncep d'Astúries inaugura a la UdL el 16è Fòrum d'Estudis sobre la Joventut

Descarregar pdf
SaskiaSassen-UdL
Saskia Sassen amb Carles Feixa. Foto: UdL

De la mateixa manera que el sector financer ha estat capaç arreu de desestabilitzar molt altres sectors de la societat, la gent sense poder pot expandir un nou sistema que pugui canviar el món. Així s'expressava aquest vespre la sociòloga holandesa Saskia Sassen, premi Príncep d'Astúries de les Ciències Socials 2013, en la xerrada inaugural del XVI Fòrum d'Estudis sobre la Joventut que ha tingut lloc a la Universitat de Lleida.

"Els sense poder també fan història", ha remarcat aquesta professora de Sociologia a la Universitat de Chicago, especialista en espais urbans. Sassen ha reivindicat precisament aquest espai, com a lloc de gènesi d'un nou model, a partir de la unió i la mobilització de la gent que expulsa el sistema formal i que, segons Sassen, cada cop són més arreu del món.

"Hem completat una fase nefasta i, tot i que no està clar el que passarà, serà molt important que la gent estigui mobilitzada malgrat els intents de limitar i penalitzar les trobades en aquest espai" per part del què ella ha anomenat, els sistemes depredadors.  El carrer és vital per generar coses, ha afegit, perquè dóna més possibilitats que l'espai rural als que no tenen poder, especialment als joves.

Saskia Sassen, autora de La ciudad global, ha finalitzat la seua intervenció amb una crida a la Universitat, perquè el personal docent i investigador tingui el suficient coratge per explicar què passa realment, "perquè tenim l'obligació de narrar el present".

El Fòrum d'Estudis sobre la Joventut continua demà amb ponències, debats, així com amb la presentació dels resultats del projecte de recerca Yougang. Youth and migration in local contexts que ha coordinat el catedràtic d'Antropologia de la UdL, Carles Feixa, dins el programa Marie Curie de la UE. També es projectarà el documental sorgit d'aquesta recerca, Buscando respeto, dirigit perJosé González Morandi, premi Nacional de Cultura 2008 pel documental Can Tunis, realitzat amb Paco Toledo.