Sonates de compositors catalans, al concert de la Temporada Musical

Interpretades pel violoncel·lista, Romain Garioud, i el pianista, Daniel Blanch

Descarregar pdf
gairaudblanch
Els musics Romain Garioud i Daniel Blanch.
La Sonata per violoncel i piano dedicada a Pau Casals de Juli Garreta (1875-1825) i la Sonata di concerto per a violoncel i piano, op. A-42 de Joan Manén (1883-1971) són el repertori del proper concert de la XXVII Temporada musical de la UdL que tindrà lloc demà dimecres, 4 de març, a les sis de la tarda, a la Sala d'actes del Rectorat.

Les obres d'aquests autors catalans que van excel·lir durant la primera meitat del segle XX, però que encara resten desconeguts, seran interpretades pel violoncel·lista francès, Romain Garioud i el pianista català, Daniel Blanch.
 
Garioud, conegut per la profunditat i força del seu so i el seu sentit del fraseig, compta amb diversos guardons internacionals com ara el Tchaikovsky (2001), el Rostropovitch (2002), el Bucchi (2005) o el segon premi del Concurs Viña del Mar de Xile (2002). Graduat al Conservatori Nacional Superior de Musica de París amb un primer premi tant en violoncel (1997) com en música de cambra (1998), va començar a tocar als cinc anys. Al 2002 va obtenir el guardó Révélation d'ADAMI, fet que li va suposar una gran projecció internacional com a docent de masterclass i solista. Romain Garioud toca en els seus concerts un violoncel de Nicolai Gagliano de 1760.
 
Daniel Blanch, és un músic versàtil, sensible i creatiu compromès amb la recuperació del patrimoni musical català. Els seus inicis musicals tenen lloc a Barcelona, on es forma i on debuta com a pianista, l'any 1999 al Palau de la Música. Amb una llarga trajectòria com a solista en orquestres com la Simfònica Nacional de Cuba, la de Cambra de Praga, l’Orquestra Filharmónica de Bialystok (Polònia), la Sinfónica de Xalapa (Mèxic) o la Julià Carbonell de les Terres de Lleida, des de 2002 forma duet estable amb la violinista Kalina Macuta.
 
Com a solista ha realitzat més de deu enregistraments discogràfics. Els dos primers van estar dedicats a obres per a piano de Schumann, Mozart i Schubert i els següents per difondre el repertori de compositors catalans com ara Xavier Montsalvatge, Carlos Suriñach,  Joaquím Nin-Culmell, Manuel Blancafort o Joan Manén. Presisament, Blanch és president i fundador de l'Associació Joan Manén, dedicada a la recuperació de la figura d'aquest violinista i compositor català.
La Sonata de Manén que interpretarà a la UdL, juntament amb el violoncel·lista, Romain Garioud, és un exemple paradigmàtic de l'eclecticisme del compositor català, amb tres moviments molt contrastats, un primer d'influència germànica, un segon basat en el tema popular català "Lo mariner" i el darrer, de gran energia, que adopta ritmes espanyols.
 
Pel que fa a la segona sonata que es podrà escoltar al concert de la UdL, va ser estrenada per Pau Casals i Blai Net el 3 de maig de 1923 al Palau de la Música en un concert de l'Associació de Música Da Camera per celebrar els deu anys de l’entitat. Tant Casals com el músic Bernardí Gàlvez la van interpretar en diverses ocasions durant els anys vint, però va desaparèixer ràpidament dels programes de concert després de 1930. Segons els crítics, aquesta obra era la preferida de Juli Garreta.