El Laboratori d'arqueologia de la UdL tractarà les restes de la ciutat de Lleida

Contracte amb l'Ajuntament per als propers tres anys

Descarregar pdf
laboratori arqueologia
Una de les tècniques, treballant / Foto: UdL
El Laboratori d'arqueologia de la Universitat de Lleida (UdL) s'encarregarà de les tasques de consolidació i restauració de les restes arqueològiques que es trobin a la capital del Segrià, segons el contracte signat amb l'Ajuntament. Tindrà vigència fins al final de 2023 i un import màxim de 106.480 euros (IVA inclòs), a raó de 30.250 euros per any. Les tècniques de la UdL recuperaran  tota mena de materials procedents de jaciments terrestres.
 
La Paeria justifica la contractació "per la gran varietat de materials i graus de conservació dels elements arqueològics que es troben, fet que requereix disposar d'unes infraestructures i equipaments especialitzats per a tractar-los, mitjançant tècniques molt variades".
 
El Laboratori de la UdL, per encàrrec de la Secció d'Arqueologia del consistori, tractarà materials com peces de metall (or, plata, coure i aliatges, ferro i plom) -incloent-hi l'estabilització dels processos corrosius mitjançant tractaments químics, la neteja mecànica i química de les peces, l'enganxat dels fragments, la reintegració de les parts perdudes i la consolidació i protecció final del metall-; matèria inorgànica (ceràmica, vidre i pedra) mitjançant l'eliminació de sals solubles, neteja mecànica i química; i matèria orgànica (cuir, ivori, os...) amb neteja mecànica, enganxat dels fragments i consolidació.

També farà tractaments in situ als jaciments, com ara l'extracció de peces amb tècniques de reforçament i protecció; elaborarà el registre i la documentació del tractament de les peces arqueològiques de les quals hagi tingut cura; i promourà la difusió científica en cursos, congressos i reunions tècniques, dels tractaments emprats i dels resultats obtinguts.
 

Text: Comunicació Paeria / Premsa UdL