La UdL, en un projecte sobre la violència masclista durant la COVID-19

Liderat per la Universitat d'Alacant està finançat per Crue, CSIC i Banco Santander

Descarregar pdf
49623281047_553d086f8f_b
FOTO: Imagens Portal SESCSP (CC BY-NC-ND 2.0)
La Universitat de Lleida (UdL), juntament amb l'Autònoma de Madrid (UAM) i l'Institut Carlos III, participa en un projecte per analitzar la violència de gènere i les respostes sociosanitàries durant la crisi de la COVID-19. Liderat per la Universitat d'Alacant (UA), aquest estudi d'un any de durada ha estat finançat amb 60.000 euros pel Fons Supera Covid-19 que impulsen CrueUniversitats Espanyoles, el Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) i Banco Santander.
 
L'equip d'investigació, format per Erica Briones (UdL); Carmen Vives Cases, Daniel La Parra i Jordi Torrubiano (UA); Laura Otero, (UAM) i Belén Sanz de l'Institut Carlos III, analitzarà la distribució temporal de diferents indicadors per a la vigilància epidemiològica de la violència masclista a l'Estat espanyol abans, durant i després de la declaració de l'estat d'alarma.

Des que es va decretar s’han incrementat les trucades d'emergència i han disminuït les denúncies per violència familiar i en la parella, tant a l'Estat espanyol com en altres països del seu entorn. "Aquesta situació es deu, en part, a les dificultats que les dones exposades i els seus fills han tingut per denunciar-ho, en estar confinades a casa amb els maltractadors, expliquen des de la Universitat d'Alcant.
 
A més de determinar el perfil sociodemogràfic dels col·lectius de dones de més risc, les investigadores i els investigadors estudiaran l'impacte de la crisi social derivada de la pandèmia en la violència contra les dones i els seus fills i filles, així com els recursos sociosanitaris existents. També identificaran estratègies socials per un tractament més efectiu d'aquesta xacra durant i després de l'estat d'alarma, des de la perspectiva de professionals i d'organitzacions de la societat civil que treballen en aquest àmbit.

Els resultats de l'estudi permetran, a curt termini, quantificar l'impacte del confinament i de la crisi en diferents indicadors de la violència masclista relatius a la gravetat dels successos i a la situació socioeconòmica de les famílies, per determinar així la influència de les desigualtats socials en la presa de decisions de les dones.

A mitjà i llarg termini, l'estudi podrà millorar les fonts d'informació estadística disponible per a la vigilància epidemiològica de la violència contra les dones i permetrà utilitzar informació d'interès per a protocols d'actuació en la prevenció primària, secundària i terciària de la violència de gènere en el context de crisis sanitàries.

Pel que fa a la metodologia, el projecte combina l'anàlisi quantitativa i qualitativa, tenint en compte les recomanacions ètiques i de seguretat per a la recollida d'informació sobre violència contra les dones i infants durant la crisi per la COVID-19. Briones, membre del grup de recerca GESEC -del qual també en forma part Laura Otero- de la UdL i del GRECS de l'IRBLleida, és experta en recerca qualitativa.