La UdL lidera un projecte per implantar un màster a Rússia i Mongòlia

Dedicat a la gestió d'àrees protegides, hi participen sis estats d'Europa i Àsia

Descarregar pdf
Lago Baikal
El Llac Baikal és una zona protegida a Sibèria. FOTO: Jorge Alcázar
Implementar un màster oficial en gestió de serveis ecosistèmics en àrees protegides en institucions d'educació superior de Rússia i Mongòlia és l'objectiu del projecte europeu ECOSERVE, liderat per la Universitat de Lleida (UdL) i on hi participen 14 institucions i universitats de 6 estats d'Europa i Àsia (Espanya, Finlàndia, Itàlia, Romania, Rússia i Mongòlia).
 
Amb una durada de tres anys i finançat per la Unió Europea amb 769.645 euros, ECOSERVE té previst poder realitzar una experiència formativa pilot al 2023, explica el seu coordinador, el professor de l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Agrària de la UdL, Jorge Alcázar.
 
"Estem treballant en un programa màster innovador, d'acord amb els criteris de Bolonya, des d'una perspectiva eminentment pràctica en el camp de la gestió d'àrees protegides, amb especial èmfasi en satisfer les necessitats del mercat laboral i el desenvolupament sostenible a través d'activitats de treball en xarxes internacionals", afegeix Alcázar.
 
El màster pretén contribuir a adaptar les estratègies de gestió del territori als factors naturals en constant canvi, com ara el climàtic, i fer-ho d'acord amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). La base de coneixements del programa, els materials i els cursos en rus, mongol i anglès s'actualitzaran i difondran contínuament a través d'una xarxa de centres de recursos d'àrees protegides a les universitats dels països socis, amb l'objectiu de promoure la cooperació interregional en qüestions de protecció ambiental, conservació de la natura i biodiversitat, i la gestió d'espais protegits.
 
La designació d'àrees protegides i de regions d'especial interès per a la conservació de la natura està guanyant gran rellevància a tot el món, particularment en les últimes tres dècades i la superfície de territori sotmès a algun tipus de protecció s'està expandint constantment. "En aquest marc, nombroses estratègies internacionals defineixen la importància del desenvolupament de capacitats i la formació en aquest àmbit", afirma Alcázar.