Les facultats de Medicina catalanes defensen les pràctiques clíniques presencials

En relació a l'efecte en els plans docents de la pandèmia de COVID-19

Descarregar pdf
medicina
Campus de Ciències de la Salut / Foto: UdL

Els degans i la degana de les facultats de Medicina de les universitats catalanes, públiques i privades, defensen que l'alumnat realitzi les pràctiques clíniques de forma presencial, als hospitals i centres d'atenció primària. En un comunicat, expressen la seua preocupació per l'efecte de la pandèmia de la COVID-19 en els plans docents. Davant d'algunes veus que demanen una formació totalment a distància, defensen que la docència virtual i presencial no han de ser competidores entre si, sinó complementàries.

Els deganats creuen que l'ensenyament de la Medicina moderna no es pot fer, ni s’ha de fer, seguint models d'universitat a distància. "No és encertada ni admissible la substitució radical de l'ensenyament compartit a les aules o als laboratoris per una formació a distància fonamentalista", afirmen en el comunicat.

El document també recorda que més de 500 alumnes de Medicina i d'Infermeria de tot Catalunya que van veure suspeses sobtadament les seues pràctiques clíniques a causa de l’emergència sanitària, pocs dies després responien solidàriament a la demanda de voluntaris per fer de metges o infermers (els que ja eren graduats) o per fer tasques de suport (els alumnes de grau) al costat dels professionals que cada dia s'enfrontaven a la pandèmia des de tots els àmbits del nostre sistema sanitari.

En aquest sentit, els degans i la degana afirmen que no s'entén la formació en Medicina "en un entorn que suposi encara més limitació o la desaparició de les pràctiques clíniques als hospitals i centres d’atenció primària, fonamentals perquè aquest aprenentatge es faci en contacte amb pacients, familiars i professionals". "Pretendre extrapolar la transformació digital d’altres elements formatius (congressos mèdics, estades i cursos de formació continuada) a la formació holística necessària dels metges —remarquen— va en contra de demandes bàsiques que fa la nostra societat envers la professió mèdica: més empatia, millor comunicació i més proximitat amb els pacients".

El comunicat el signen la degana i els degans de les facultats de Medicina de la Universitat de Lleida (UdL), de la Universitat de Barcelona (UB), la Universitat Autònoma de Barcelona, la Universitat Rovira i Virgili, la Universitat Pompeu Fabra, la Universitat de Girona, la Universitat Internacional de Catalunya i la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya.

Text: Premsa UB / Premsa UdL

MÉS INFORMACIÓ:

Comunicat dels degans i la degana