Passat, present i futur dels èquids a Catalunya, en unes jornades coordinades per la UdL

Arrenquen el 21 a Esterri d'Àneu i seguiran per Salàs de Pallars, Bellver de Cerdanya i Puigcerdà

Descarregar pdf
jornada equids_@jordifoto
Euga ardenesa llaurant al Moianès / Foto: @jordifoto
Aprofundir en l'impacte que han tingut els èquids (cavalls i ases) en les societats humanes al llarg del temps i posar sobre la taula els actuals reptes del sector - especialment en relació amb la preservació de les races autòctones, la pèrdua de diversitat genètica i la viabilitat econòmica de la seua cria- són els objectius de les primeres Jornades de Bestiar de Peu Rodó que arrencaran aquest dissabte 21 d'octubre a Esterri d'Àneu. Es tracta d'una iniciativa de la Universitat de Lleida (UdL), l'Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l'Alt Pirineu i Aran (IDAPA), l'Associació Catalana de Tracció Animal (ACTA), l'ajuntament de Salàs de Pallars i l'Ecomuseu de les Valls d'Àneu.
 
Ramaders, veterinaris i experts del món acadèmic comparteixen un programa descentralitzat, que es desenvoluparà en diversos municipis "fortament relacionats amb la cria i maneig del bestiar de peu rodó", segons els organitzadors. Es tracta d'Esterri d'Àneu (Pallars Sobirà), Salàs de Pallars (Pallars Jussà), Bellver de Cerdanya i Puigcerdà (Cerdanya). "Aquesta elecció no és casual i té una vocació reivindicativa pel que fa al món rural i les fires ramaderes com a punts clau de transferència de coneixements", subratllen.
 
Les sessions s'emmarquen en el projecte de recerca CENTAURO - PID2020-113369RJ-100, liderat pel Grup d'Investigació Prehistòrica (GIP) de la UdL. "Les races autòctones d'èquids actuals són el resultat de segles de coexistència i selecció genètica, que han donat lloc a espècimens més eficients i millor adaptats als nostres paisatges mediterranis. Aquest és un patrimoni biològic i cultural de valor incalculable que no podem deixar perdre", destaca la investigadora del GIP, Ariadna Nieto Espinet.
 
"La rellevància socioeconòmica que han tingut els èquids fins a mitjan segle XX, contribuint al desenvolupament rural, la fixació de la població al territori i la conservació de la biodiversitat i del patrimoni genètic, contrasta amb la seua situació actual en tota Europa, en què la diversitat i continuïtat de moltes races estan amenaçades per l'abandó de la seua explotació", afegeix Nieto Espinet.
 
Les Jornades de Bestiar de Peu Rodó pretenen ser una plataforma que promogui la presa de decisions informada en la planificació i estratègies futures sobre la gestió i usos de les races autòctones ramaderes a Catalunya; aportant recomanacions per afavorir la seua recuperació i preservació. La fita és sensibilitzar a les institucions i la ciutadania sobre el valor biològic, sociocultural, econòmic i ambiental dels èquids.
 
Per abordar aquest futur, el programa planteja un enfocament multidisciplinari que permetrà abordar la temàtica des de diferents línies de recerca i coneixement tan diverses com l'arqueologia, la història, la veterinària, l'etnografia, la producció animal i l'agronomia. El programa inclou conferències, debats, comunicacions i activitats pràctiques, com ara una demostració de tracció animal moderna a Salàs de Pallars.
 
Hi prendran part experts de la UdL -tant del GIP com del departament de Ciència Animal-, l'IDAPA, l'Associació Portuguesa de Tracció Animal, l'Associació Catalana de Tracció Animal (ACTA), l'Associació Nacional de Tracció Animal (ANTA), Cavall Pirinenc Català del Pallars Sobirà, l'Escola Agrària del Pallars, el Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya, l'Institut National Asin et Mulassier (INAM), el Centre Européen de Ressources et de Recherches en Traction Animale (CERRTA), el Centre for Anthropobiology and Genomics of Toulouse (CAGT), la Institució Catalana d'Història Natural, l'Associació de criadors d'eugues de muntanya del Ripollès, l'Associació del Foment de la Raça d'Ase Català (AFRAC) i l'Institut Valencià de Conservació, Restauració i Investigació (IVCR+i).
 
 

MÉS INFORMACIÓ:

Programa de les jornades