Les biblioteques universitàries, per la transformació digital

Manifest conjunt davant la crisi sanitària per la COVID-19

Descarregar pdf
bibliocappontUdL
Imatge d'arxiu de la biblioteca Jaume Porta, a Cappont / Foto: UdL

Les biblioteques de 13 universitats membres del Consorci de Serveis Universitaris de Catalunya (CSUC), entre les quals es troba la Universitat de Lleida (UdL), consideren necessari accelerar la transformació digital de l'educació superior, que s’ha fet encara més evident a causa de la crisi sanitària provocada per la COVID-19. En un manifest conjunt, defensen que "cal disposar d'una visió i una estratègia que doni resposta a les necessitats emergents derivades" de la pandèmia, però "també als reptes de la propera dècada".

"En aquests moments les universitats es troben en una situació molt especial on s'està plantejant el pas a una docència virtual o híbrida de cara al proper curs acadèmic. Aquest fet no es pot separar de l'exigència de la transformació digital i dels canvis organitzatius que cal portar a terme per fer-la possible", asseguren al text.

Per això, en els propers 10 anys, es comprometen a treballar el 10 projectes concrets: suport a la docència digital, incrementar els continguts docents digitals, liderar la transició cap al llibre electrònic, noves aplicacions de millora dels serveis, transformació dels espais d'acord amb els nous models d'aprenentatge, ciència oberta universitària, projectes transversals, nous perfils i competències digitals, compartir projectes i recursos, i Agenda 2030.

A banda de la UdL, el manifest el signen els serveis de biblioteca de les universitats de Barcelona (UB), l'Autònoma de Barcelona (UAB), la Politècnica de Catalunya (UPC), la Pompeu Fabra (UPF), la de Girona (UdG), la Rovira i Virgili (URV), la Ramon Llull (URL), la UVic-UCC, la Internacional de Catalunya (UIC), la de les Illes Balears (UIB) i la Jaume I de Castelló (UJI).

MÉS INFORMACIÓ:

Manifest Accelerant la transformació digital de l’educació superior