Un estudiant de l'EPS guanya el concurs 'Les idees es mouen'

Proposa reduir el consum d’energia en interiors aprofitant l'escalfor del cos humà

Descarregar pdf
PremiEndesaUdL2
Oriol Liarte durant la presentació de la seua idea a Barcelona. FOTO: Endesa

Oriol Liarte Torrelles, estudiant del Màster d'Enginyeria Industrial de l'Escola Politècnica Superior (EPS) de la Universitat de Lleida (UdL), ha estat el guanyador del concurs Les idees es mouen, que organitza la companyia Endesa juntament amb la Fundació Universitat i Empresa (FUE).

Aquesta iniciativa, que ha convidat tots els estudiants de Catalunya a presentar un projecte viable per millorar l’eficiència energètica a les ciutats, té l’objectiu de promoure l’esperit creatiu i d’innovació en estudiants tant universitaris com de formació professional de fins a 26 anys d'edat.

De la setantena d'idees que hi competien, la d'Oriol Liarte, titulada Omni Surface, ha rebut el primer premi: 3.000 euros i una plaça en el programa d'iniciació professional STEP, que combina una formació acadèmica valorada en 10.700 euros i pràctiques remunerades a Endesa.

La idea guanyadora sorgeix del Treball de fi de grau en Enginyeria Mecànica que en Oriol Liarte va presentar amb Adrià Mateo, sota la direcció del professor de l'EPS Joan Ignasi Rosell. El seu objectiu és reduir el consum d’energia destinada a calefactar interiors, tot millorant el confort tèrmic. L'Oriol ha creat un concepte destinat a escalfar espais interiors aprofitant la mateixa escalfor que desprèn el cos humà, amb un dispositiu que s’instal·la a les parets.

Aquest dispositiu és una simple superfície Omni, que ajuda a reduir gairebé a zero la radiació tèrmica que el cos humà perd, mitjançant l’escalfament de les parets que estan a prop. Quan el dispositiu està encès, tota la radiació tèrmica que perd el cos li és retornada gràcies al dispositiu. Així, es redueixen les pèrdues energètiques corporals a les convectives i per aquesta raó, es pot sentir el confort tèrmic a una temperatura més baixa.

El segon premi, dotat amb 1.500 euros, ha estat per a Jaume Boldú Sardans, estudiant d’Enginyeria en Tecnologia i Sistemes de Navegació a la Facultat de Nàutica de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC); i el tercer, de 1.000 euros, per a Cristian Olmo Novoa, estudiant d’Enginyeria en Disseny Industrial de la UPC–Escola Politècnica Superior d’Enginyeria de Vilanova i la Geltrú. 

Oriol Liarte rebent el premi / Foto: Endesa