Una llicenciada de la UdL guardonada als Grand Prix de l'Imaginaire

Pel seu segon llibre 'La oscuridad es un lugar', que ha estat traduït al francès

Descarregar pdf
gruplectura
Ariadna Castellarnau (la quarta d'esquerra a dreta) al taller d'escriptura creativa del Programa Sènior de la UdL. FOTO: UdL
Ariadna Castellarnau Arfelis, llicenciada en Filologia Hispànica per la Universitat de Lleida (UdL), ha rebut aquest cap de setmana a Saint Malo (França), el Grand Prix de l'Imaginaire (categoria de relat estranger), pel seu recull de contes L'Obscurité est un lieu (Éditions l'Ogre, París, 2022), la traducció al francès La oscuridad es un lugar (Destino, 2020).
 
L'obra són vuit contes on l'autora s'endinsa en el terreny de la fantasia per explorar el costat tenebrós de les relacions humanes. Els protagonistes d'aquestes històries són mares, pares, germans, fills i filles que es mouen en un territori incert. Castellarnau els porta a la trobada de l'estrany, no perquè pretengui que els passi res, sinó perquè és en aquest mirall retorçat on es poden veure millor, i descobrir qui són veritablement.
 
El Grand Prix de l'Imaginaire (Gran Premi de l'Imaginari) és el premi més antic a França dedicat a la literatura de ciència ficció, gènere fantàstic i de terror. Creat al 1974, aquest guardó ha anat incorporant diferents categories al llarg dels anys. En aquesta darrera edició, a més de la del relat estranger, les altres categories amb premi han estat: relat francòfon, novel·la estrangera i francòfona, novel·la juvenil francòfona i estrangera, traducció, grafisme, assaig, i premi especial.
 
"Per mi és un honor haver rebut aquesta distinció on es premia la imaginació, els gèneres no mimètics, no realistes. No tinc res en contra del realisme, però si en contra d'aquells que opinen que els gèneres de la imaginació son gèneres menors crec en allò que deia la Ursula le Guin "la veritat és un assumpte de la imaginació", ha afirmat Ariadna Castellarnau. 
 
La oscuridad es un lugar, és el segon llibre de l'escriptora lleidatana i el seu segon premi internacional. La seua primera novel·la, Quema, una distopia amb diferents relats que conformen una història global postapocalíptica on una plaga d'origen desconegut ha destruït la civilització tal i com era, va ser guardonada amb el Premi Internacional Las Américas a la millor novel·la hispanoamericana de 2015. 
 
Ariadna Castellarnau també és llicenciada en Teoria Literària per la Universitat de Barcelona i Màster en Humanitats per la Universitat Pompeu Fabra. De 2009 a 2016 va viure a Buenos Aires on va treballar pel Ministeri de Cultura argentí i com a periodista cultural per a diaris com Radar o Perfil. Alguns dels seus contes formen part de les antologies Panorama Interzona (Interzona) i Extrema Ficción (Antologías Traviesa). La setmana passada va ser la convidada al Taller d'escriptura creativa del Programa Sènior de la UdL, que imparteix el professor de la UdL -i exprofessor de l'Ariadna-, Julián Acebrón.