Una tesi sobre genètica porcina, primer premi de la Càtedra Agrobank

Elegida entre un total de 68 propostes, rebrà 3.000 euros

Descarregar pdf
MiriamAyusoPremiCatedraAgrobankUdL
La guanyadora, Míriam Ayuso, a Bèlgica FOTO: Universitat d'Anvers
Una tesi doctoral sobre genètica porcina de la Universitat Complutense de Madrid (UCM) rebrà el Premi de la Càtedra AgroBank de la Universitat de Lleida (UdL) a la millor tesi en l'àmbit agroalimentari, dotat amb 3.000 euros, en un acte públic el proper mes de juliol. Míriam Ayuso Hernando, madrilenya de 29 anys, és l'autora del treball guardonat en aquesta primera edició: Efecte de la introducció de la genètica Duroc i de la restricció de la vitamina A sobre paràmetres productius, expressió gènica i qualitat de la carn en el porc ibèric. El jurat l'ha seleccionat entre un total de 68 tesis presentades, procedents de 13 comunitats autònomes espanyoles.

Andalusia és la comunitat que ha presentat més tesis a concurs, un total de 19. La segueixen Catalunya i Castella i Lleó, amb 8 cadascuna. Per universitats, les que han proposat més treballs són la Universitat de Sevilla (7) i la Universitat de Granada (6). Les temàtiques inclouen totes les àrees de coneixement del sector agroalimentari, des de l'hortofructicultura i la producció animal fins a la tecnologia d'aliments o l'enginyeria agroforestal.

La tesi guanyadora -dirigida per les professores de la UCM Ana Isabel Rey, Beatriz Isabel i la investigadora de l'INIA Cristina Óvilo- posa de manifest que la restricció de vitamina A en la dieta dels porcs provoca, entre altres efectes, un augment de l'acumulació als teixits d'α-tocoferol (vitamina E, liposoluble i antioxidant). Aquesta troballa es pot utilitzar com a estratègia nutricional per augmentar la quantitat i millorar la composició del greix intramuscular al pernil i el llom dels porcs ibèrics, sobretot els creuats amb la raça Duroc. La seua autora es troba actualment fent una estada postdoctoral al departament de Ciències Veterinàries de la Universitat d'Anvers (Bèlgica).

Les sis tesis finalistes estan signades per dones i tracten temes com ara l'activitat d'olis essencials en la conservació d'aliments, les millores en el conreu de la vinya o l'optimització de l'energia i la recuperació de nitrogen procedent de la digestió anaeròbia, una tecnologia per al tractament de residus com ara els fems del bestiar.

La Càtedra AgroBank Qualitat i Innovació en el sector agroalimentari de la UdL obrirà la segona edició d'aquest premi a la millor tesi doctoral de l'àmbit agroalimentari la propera tardor. Entre els seus  projectes més immediats destaca la primera convocatòria d'ajuts per a la transferència del coneixement al sector agroalimentari, que s'obrirà a l'abril. El projecte guanyador rebrà 9.000 euros.

AgroBank –la línia de negoci de CaixaBank especialitzada en els sectors agrari i agroalimentari- i la UdL van crear el passat setembre la Càtedra Agrobank amb l'objectiu de promoure la transmissió de coneixement científic i tècnic entre estudiantat i personal investigador, professionals del sector i clients de l'entitat financera. Amb aquesta iniciativa fomenten que les millores tecnològiques derivades del treball acadèmic i investigador repercuteixin de forma directa en les empreses i la societat.