Descarregar pdf

Exposició L'OLIMPÍADA POPULAR DE 1936  


Del 18 d'abril al 15 de juny de 2007

Sala d'Actes de l'INEFC (Caparrella)


DIMECRES 18 . 16.00h SALA D'ACTES INEFC LLEIDA (PARTIDA CAPARRELLA)
Inauguració de l'exposició l'Olimpíada Popular de 1936 i conferència Esport i compromís social: els fonaments de l'Olimpíada Popular de 1936" organitzades pel Departament d'Interior, Relacions Institucionals i Participació. L'exposició es podrà visitar des del dia 18 d'abril fins mitjans del mes de juny de 2007 a les instal.lacions esportives del centre de Lleida de l'INEFC.


L'Olimpíada Popular de 1936 El Memorial Democràtic, programa del Departament de Relacions Institucionals i Participació, presenta, en compliment d’una resolució del Parlament i dins el programa d’activitats commemoratives del setanta-cinquè aniversari de la República i el setantè de la Guerra Civil, aquesta exposició sobre l’Olimpíada Popular de 1936.

Concebuda com una resposta als Jocs de Berlín del mateix any, que va presidir Adolf Hitler, l’O limpíada havia de ser una mostra de la força que tenien a Catalunya i altres llocs d’Europa les organitzacions esportives vinculades a sindicats, ateneus i clubs populars. La polèmica entre “ populars” i “coubertinistes” va fer córrer força tinta a la premsa barcelonina del moment.

La inauguració de l’Olimpíada Popular havia de ser el dia 19 de juliol de 1936, però la sublevació franquista del 18 va impedir la celebració de la competició. Fins es va donar el cas que alguns dels esportistes arribats a Barcelona per participar-hi ja no tornessin a casa i s’i ncorporessin a les milícies republicanes.

Els historiadors Carles Santacana i Xavier Pujadas, comissaris de l’exposició i autors del llibre L’altra olimpíada. Barcelona’36, ens ofereixen la possibilitat de reconstruir mitjançant cartells, fotografies i objectes vinculats a l’esport d’a leshores els prolegòmens d’un esdeveniment que mai no fou.

La recent reedició d’aquest llibre, també ha estat promoguda pel Programa per al Memorial Democràtic.


print enrera pujar

   Darrera modificació: