Descarregar pdf

TEMPS DE REVOLTA: Balaguer i la Noguera als anys 20 i 30
Fons fotogràfic Daniel Torruella Valls

Del 14 de febrer al 16 de març
Vestíbul de l'Edifici del Rectorat


Dimecres 14 de febrer de 2007
19.00h VESTÍBUL DE L'EDIFICI DEL RECTORAT


Inauguració de l'exposició Temps de revolta: Balaguer i la Noguera als anys 20 i 30. Fons fotogràfic Daniel Torruella Valls a càrrec de Carme Alòs (directora del Museu de la Noguera), Maite Pedrol (arxivera del Museu), Josep Maria Escoda (regidor de cultura de l'Ajuntament de Balaguer) i Josep Torruella Valls (fill de Daniel Torruella). L'exposició, que podrà visitar-se del 14 de febrer al 16 de març, consta d’imatges dels anys 1920 i 1930 que mostren diferents aspectes de la vida d’aquells anys a la comarca de la Noguera i sobre l’a utor de les fotografies, Daniel Torruella Valls, gran aficionat a la fotografia i president de la Secció fotogràfica del Centre Excursionista de Balaguer.

Temps de Revolta. Daniel Torruella

La passada primavera la família Torruella de Balaguer va dipositar a l'Arxiu Comarcal de la Noguera el fons fotogràfic de Daniel Torruella Valls (1903-1938), integrat principalment per plaques de vidre que recullen més d'un miler d'imatges captades principalment a la ciutat de Balaguer, a la comarca de la Noguera i també a altres indrets de Catalunya i Espanya, entre 1927 i 1938.

En Daniel Torruella Valls fou una persona compromesa amb el nacionalisme català i militant de diversos partits nacionalistes i d'esquerres. Els anys 1934 i 1936 fou nomenat regidor de l'Ajuntament de Balaguer.

Home molt inquiet, formà part activa dels corrents culturals que es visqueren a tot Catalunya durant el primer terç del segle XX. Fou un col·laborador habitual de la revista “Pla i Muntanya” editada a Balaguer i també del “Butlletí del Centre Excursionista de Balaguer”, entitat de la qual fou membre fundador i president de la Secció Fotogràfica. Allí Daniel Torruella conjugà les seves dues grans afeccions: l'excursionisme i la fotografia.

Guanyador de diversos premis, realitzà centenars de fotografies sobre placa de vidre i acetat. També va realitzar plaques de visió estereoscòpica, una tècnica molt de moda a l'època que permetia veure les imatges en tres dimensions.

Fruit del dipòsit d'aquest fons fotogràfic, i en col·laboració amb l'Arxiu Comarcal, el Museu de la Noguera va produir aquesta mostra, on s'ha realitzat una selecció de seixanta-cinc imatges. L'exposició pretén mostrar una època concreta, quan Balaguer i tota Catalunya estaven immerses en una profunda revolució cultural i política que va afectar fins i tot els aspectes més quotidians de la vida dels ciutadans del país.

La mostra s'estructura en vuit àmbits que s'inicien amb imatges dels actes de celebració de la proclamació de la República a Balaguer, la visita del president Macià a terres de Lleida, imatges de la vida quotidiana a la ciutat i diferents poblacions de Lleida i es clou amb instantànies de la Guerra Civil a la ciutat de Balaguer.  


Centre Excursionista de Balaguer


print enrera pujar

   Darrera modificació: