Descarregar pdf

::::  FILMOTECA CINE-ULL MARÇ-JUNY.08 ::::
Alfred Hitchcock. El mestre del suspens abans de Hollywood
El naixement de Marlene. Josef von Sternberg i Marlene Dietrich
Els fons de la Filmoteca. Maciste all’inferno


::::: Sir Alfred Hitchcock. El mestre del suspens abans de Hollywood :::::


L’any 1939, requerit pel productor David O. Selznick, Alfred Hitchcock s’establí a Hollywood amb l’objectiu d’iniciar una nova etapa de la seva activitat com a director, una extensa carrera que, anys més tard, el va convertir en un dels autors cinematogràfics més admirat de tots els temps capaç de dirigir autèntiques obres mestres. Tanmateix, molt abans de realitzar els seus films més cèlebres als Estats Units, el mestre del suspens va conrear una sòlida trajectòria de formació i creació en el seu país d’origen. D’aquesta manera, la seva etapa en el cinema britànic permet endevinar moltes de les principals característiques del seu particular estil cinematogràfic i esdevé fonamental per entendre bona part de la seva filmografia posterior. Per aquesta raó, presentem un cicle que repassa les millors pel·lícules de la seva producció anglesa, amb l’excepció de la seva labor durant el període silent, amb la intenció de redescobrir en aquestes algunes de les constants de la seva obra, com ara les temàtiques recurrents a l’espionatge, la intriga i la falsa culpabilitat, la prodigiosa habilitat en la construcció del suspens a partir de mecanismes i recursos eficaços que creen l’emoció i la tensió psicològica pretesa en l’espectador, o bé en el sacrifici de la versemblança de la trama en favor d’un trepidant ritme narratiu.


Filmoteca de la UdL
DILLUNS 31 de MARÇ, 22.00h

The Man Who Knew To Much / El hombre que sabía demasiado
Alfred Hitchcock, Anglaterra, 1934. 84 min, B/N, VOSE

Moments abans de morir, un home confessa a una parella de turistes anglesos un complot per assassinar un ambaixador estranger. Primera versió d'un dels films més emblemàtics de Hitchcock.

Filmoteca de la UdL
DILLUNS 07 d'ABRIL, 22.00h

The Thirty-nine Steps / 39 escalones
Alfred Hitchcock, Anglaterra, 1935. 81 min, B/N, VOSE

En un music-hall londinec, entremig d’un gran rebombori, un home coneix a una dona que està en perill a la qual decideix acollir a casa seva. El millor film d’intriga del període anglès de Hitchcock.

Filmoteca de la UdL
DILLUNS 21 d'ABRIL, 22.00h

Secret Agent / Agente secreto
Alfred Hitchcock, Anglaterra, 1936. 83 min, B/N, VOSE

L’agent secret Ashenden rep l’encàrrec d’anar a Suïssa amb l’objectiu d’eliminar un espia de qui no en coneix els trets personals. Excepcional film d’espionatge i alhora un brillant exercici de suspens.

Filmoteca de la UdL
DILLUNS 28 d'ABRIL, 22.00h

The Lady Vanishes / Alarma en el expreso
Alfred Hitchcock, Anglaterra, 1938. 97 min, B/N, VOSE

En un viatge en tren, una noia coneix a una amable senyora que poc després desapareixerà misteriosament. La pel·lícula d’intriga que va determinar la partença de Hitchcock cap a Hollywood.


::::: El naixement de Marlene. Josef von Sternberg i Marlene Dietrich :::::


A finals de l’any 1929 i després d’una intensa activitat a Hollywood, Josef von Sternberg va arribar a Alemanya contractat per la UFA amb la idea de dirigir un dels primers grans èxits del cinema sonor; El ángel azul (1930). Entre les aspirants a interpretar el paper de Lola-Lola, el director d’origen austríac va escollir un actriu fi ns aleshores desconeguda (d'autèntic nom, Maria Magdalena von Losch). Fou precisament amb aquesta elecció que es va gestar el naixement d'un mite: Marlene Dietrich. La seva relació és va perllongar fins a l’any 1935 i va fructifi car en set pel·lícules que ambdós rodarien als Estats Units contractats per la Paramount. Es tracta de les obres que catapultaren a la fama a Marlene Dietrich i que convertiren a l’actriu no només en un mite eròtic de la història del cinema sinó també en tota una icona del segle XX.

Amb la intenció de recuperar els films més representatius del conjunt d'obres que la parella Sternbeng-Dietrich van rodar en col·laboració, us oferim un cicle que també pretén explorar el talent interpretatiu de l’actriu alemanya així com el mestratge d’un dels directors que millor va entendre la introducció del so en el cinema sense renunciar a les troballes estètiques del període silent.


Filmoteca de la UdL
DILLUNS 05 de MAIG, 22.00h

Der Blaue Engel / El ángel azul
Josef von Sternberg, Alemanya, 1930. 108 min, B/N, VOSE

El respectable professor Rat descobreix un dia que els seus alumnes perden el temps en un cabaret anomenat L’àngel blau. L’obra mestra que va marcar l’inici de la trajectòria com actriu de Marlene Dietrich.
Filmoteca de la UdL
DILLUNS 19 de MAIG, 22.00h

Morocco / Marruecos
Josef von Sternberg, EUA, 1930. 92 min, B/N, VOSE

Una artista de cabaret instal·lada en una ciutat marroquina té els sentiments dividits entre un milionari europeu i un jove legionari. Melodrama d’amor i d’aventures que obtingué un gran èxit internacional.

Filmoteca de la UdL
DILLUNS 26 de MAIG, 22.00h

Blonde Venus / La venus rubia
Josef von Sternberg, EUA, 1932. 97 min, B/N, VOSE

Una cantant de cabaret decideix abandonar la seva feina per casar-se amb un abnegat científic que contreu una greu malaltia. Film exemplar de l’estil fantàstic i sensual de la parella Sternberg-Dietrich.

Filmoteca de la UdL
DILLUNS 02 de JUNY, 22.00h

Shanghai Express / El expreso de Shangai
Josef von Sternberg, EUA, 1932. 84 min, B/N, VOSE

A la Xina, durant la guerra civil, una misteriosa dona coincideix amb nou passatgers en un vagó de primera classe del tren exprés de Shangai. Una de les obres més perfectes i elogiades del director.

Filmoteca de la UdL
DILLUNS 09 de JUNY, 22.00h

The Scarlet Empress / Capricho imperial
Josef von Sternberg, EUA, 1934. 104 min, B/N, VOSE

La jove princesa Sofia Frederica d’Alemanya es conduïda a Rússia per contraure matrimoni amb el Gran Duc. Drama històric d’espectacular posada en escena i d’un excel·lent refinament visual.


::::: El Fons de la Filmoteca :::::


Filmoteca de la UdL
DILLUNS 16 de JUNY, 22.00h

Maciste all’inferno
Guido Brignone, Itàlia, 1926. 95 min, B/N, VOSC

El dimoni s’emporta a Maciste a l’infern amb l’objectiu de temptar i arruïnar la seva moral. El millor film de la sèrie que tingué com a protagonista el forçut heroi Maciste.
Presentació a càrrec d'Oriol Bosch
ENTRADA LLIURE


::::: MÉS INFORMACIÓ :::::


VO. Versió original. VC. Versió catalana. VE. Versió castellana. VOSC. Versió original amb subtítols en català. VOSE. Versió original amb subtítols en castellà. VOS. Versió original amb subtítols en un altre idioma. VOTS. Versió original amb traducció simultània. SD. Sense diàleg. B/N. Blanc i negre. C. Color.

Filmoteca/Cine-ull es reserva el dret de modificar aquest programa per raons de força major.

Venda d'entrades les 24 hores a les oficines amb ServiCaixa i una hora abans de cada projecció al mateix Centre Social i Cultural. Preus: 3 euros per sessió. Carnet jove o d' estudiant de la UdL, aturats i jubilats: 2 euros per sessió.


Totes les sessions tindran lloc a les  22.00 hores.

Centre Social i Cultural Lleida de l'Obra Social "la Caixa" (Blondel 3, Tel. 973 27 07 88)

print enrera pujar

   Darrera modificació: