Presentació del llibre: No es negociable. Desperdicio alimentario y relaciones de poder de la cadena agroalimentaria
- Lloc:
- Sala de videoconferències del Centre de Cultures / Cappont
- Inici:
- |
Presentació del llibre: No es negociable. Desperdicio alimentario y relaciones de poder de la cadena agroalimentaria, de Jordi Gascón, Carlota Solà, Cristina Larrea, a càrrec de Víctor Bretón, Gemma Casal, Joan Miret Bonell, i les autores i autor.
La literatura acadèmica i la retòrica institucional afirmen que el malbaratament d’aliments en la producció agrària es deu a deficiències tècniques i logístiques. El present llibre, en canvi, part d’una altra premissa: es pregunta si les desiguals relacions de poder entre els agents de la cadena agroalimentària juguen un paper en aquest fenomen.
Per a respondre a aquesta qüestió, el llibre estudia el clúster de la fruita a Lleida, on els principals actors són els agricultors, les centrals d’acopi i la gran distribució. Com succeeix en la major part del sistema agroalimentari, aquest últim s’ha convertit en l’agent hegemònic. La producció frutícola de Lleida ha viscut un fort procés d’innovació tecnològica des dels ‘80. No obstant això, el percentatge de producció sana que és rebutjada s’ha incrementat, anul·lant la teoria de la deficiència tecnològica.
El cas analitzat descobreix que, quan les relacions de producció són asimètriques, la innovació no es dirigeix a optimitzar l’eficiència agrària, sinó a incrementar els beneficis dels agents hegemònics. L’agricultor, agent feble en el sistema agroalimentari, es veu obligat a modernitzar-se a través d’estratègies productives que generen desaprofitament d’aliments i recursos. En altres paraules, la planificació de la producció es fa sobre la base dels interessos de la gran distribució, i no del millor aprofitament dels recursos agraris.
