La ciutat de Lleida

 

Lleida és una ciutat moderna, culturalment activa, ben comunicada i situada en un entorn natural únic. És el centre demogràfic i econòmic més important de la Catalunya interior.

La ciutat està disposada al voltant del turó de la Seu Vella, situat al marge dret del riu Segre. La ciutat es troba a uns 155 m d’altitud i dista 150 km de Barcelona i 140 km de Saragossa. La ciutat està molt ben comunicada amb la resta de Catalunya i amb Espanya per xarxa viària i ferroviària, amb trens d’alta velocitat, i gràcies al nou aeroport Lleida-Alguaire també està connectada amb diverses ciutats europees. Quant a la mobilitat interna, la ciutat disposa d’una xarxa municipal d’autobusos que connecten tots els campus universitaris, carril bici i servei de taxi, a més del transport públic extra urbà que gestiona l’Autoritat Territorial de la Mobilitat de l’Àrea de Lleida.

A Lleida s’hi pot trobar tota mena d’exposicions, fires, museus, música, teatre, festivals de cinema, de jazz i de titelles, especialment als equipaments culturals més destacats: la nova Llotja, l’Auditori Enric Granados, el Centre d’Art La Panera, el Museu de Lleida Diocesà i Comarcal o el Museu Morera. Lleida és una ciutat amb una important història i patrimoni, del qual es pot gaudir visitant el Museu de la Paeria o bé passejant per alguns dels seus monuments més destacables, com la Seu Vella, les esglésies de Sant Llorenç i de Sant Martí, el Palau de la Paeria, l’antic Hospital de Santa Maria, la Catedral Nova o, per descomptat, l’Edifici del Rectorat o el nou campus de Cappont de la UdL.

Tampoc s’ha d’oblidar que la riquesa natural de l’entorn de Lleida permet passejar, fer esport i estar en contacte amb la natura sense sortir de la localitat, concretament a la Mitjana, un espai de quasi 90 hectàrees situat en un dels extrems de la ciutat que l’any 1979 va ser declarat àrea d’interès natural. L’estudiantat de la UdL també pot aprofitar la seua estada per gaudir de les festes tradicionals de Lleida, com les Festes de Maig i l’Aplec del Caragol, o de la rica i variada oferta de lleure juvenil.

Arreu del territori de la província s’escampa una extensa i variada mostra d’art i arquitectura en la qual s’aplega la concentració d’art romànic més important d’Europa, declarada per la UNESCO patrimoni mundial: la vall de Boí. Cal remarcar que Lleida és una terra d’excepcional bellesa per als aficionats a la natura, és líder en esports d’aventura, esquí, senderisme, senders de gran recorregut, bicicletes tot terreny, passejades a cavall, etc. Gràcies a la seua diversitat d’espais naturals, amb l’únic parc nacional de Catalunya —Aigüestortes i Estany de Sant Maurici—, els seus cabalosos rius, ideals per a la pràctica del ràfting, i els més de cinc-cents llacs per conèixer, Lleida és plena de racons per descobrir i compartir les emocions més sorprenents.

   Darrera modificació: