Com és la fortalesa dels Vilars d'Arbeca a vista d'ocell? Ara ja és possible saber-ho, gràcies a les noves tecnologies.

Com és la fortalesa dels Vilars d'Arbeca a vista d'ocell? Ara ja és possible saber-ho, gràcies a les noves tecnologies. El Grup d'Investigació Prehistòrica (GIP) de la Universitat de Lleida ha fet una primera gravació del jaciment iber amb un drone, un  vehicle aeri no tripulat. És el primer pas per realitzar una recreació en 3D, realitat virtual (VR) i realitat augmentada (AR), en col·laboració amb Producciones La Ouija AudiovisualArt i HoverFilms. Servirà per commemorar els 30 anys de l'inici de les excavacions arqueològiques.

Pau Prieto i Pep Bernadó han estat els encarregats de controlar un hexacòpter d'uns 3 quilos de pes, que pot aixecar fins a un quilo de càrrega i vola a una alçada de més de 100 metres. L'aparell té estabilitzadors i motors independents pel control de la càmera i seguiment  telemètric per GPS per dissenyar rutes de vol automàtiques. Això ha permès als tècnics i els arqueòlegs del GIP "volar" sobre  Vilars i el seu entorn per contemplar la Fortalesa des de noves perspectives.

En la recerca arqueològica, els drones ajuden en l'obtenció de fotografies aèries. Si disposen de càmeres amb infraroigs, també poden detectar anomalies en el subsòl o bé produir models tridimensionals.

DroneVilarsUdL

Carregant el reproductor...