El nostre planeta, la nostra salut

Descripció de la campanya:

Sota el lema “La nostra salut, el nostre planeta” l'OMS ha aprofitat la celebració del Dia Mundial de la Salut 2022 per a cridar l'atenció del món sobre les mesures urgents que es necessiten per a mantenir la salut dels éssers humans i del planeta i incentivar un canvi perquè les societats es preocupin del benestar.

Les nostres decisions polítiques, socials i comercials estan afavorint la crisi climàtica i sanitària. Més del 90% de les persones respiren un aire insalubre que és conseqüència de la crema de combustibles fòssils. A causa de l'escalfament del planeta, els mosquits propaguen les malalties més lluny i més ràpid que abans. Els fenòmens meteorològics extrems, la degradació del sòl i l'escassetat d'aigua estan desplaçant a les persones i afectant la seva salut. La contaminació i els plàstics arriben fins al fons dels nostres oceans més profunds, de les muntanyes més altes, i s'han obert pas en la nostra cadena alimentària. Els sistemes de fabricació d'aliments i begudes molt transformats i poc saludables estan impulsant una ona d'obesitat, augmentant el càncer i les malalties cardíaques, al mateix temps que generen un terç de les emissions mundials de gasos d'efecte d'hivernacle.

La reducció de les emissions de gasos d'efecte d'hivernacle mitjançant millors eleccions en matèria de transport, aliments i ús de l'energia poden traduir-se en millores de la salut, en particular a través de la reducció de la contaminació de l'aire.

A curt i mitjà termini, els efectes del canvi climàtic sobre la salut vindran determinats principalment per la vulnerabilitat de les poblacions, la seva resiliència al ritme actual del canvi climàtic i l'abast i ritme de l'adaptació. A més llarg termini, els efectes dependran cada vegada més de la mesura en què es prenguin ara mesures transformadores per a reduir les emissions i evitar que s'aconsegueixin llindars de temperatura perillosos i possibles punts d'inflexió irreversibles.

Algunes mesures saludables i sostenibles que tots podem dur a terme i promoure són:

  • Evitar menjar més del necessari, especialment dolços i greixos.
  • Reduir el desaprofitament de menjar i aigua i apostar per l'economia circular i l'eficiència energètica.
  • No fumar.
  • Consumir aliments ecològics de proximitat i temporada, més fruita i verdura i menys carn i peix.
  • Caminar o anar amb bicicleta en lloc d'usar el cotxe o utilitzar el transport públic.
  • Reciclar i evitar els plàstics d'un sol ús.
  • Conscienciar a nostre entronitzo sobre la importància de la salut i la sostenibilitat.