17 de novembre de 2011
Descarregar pdfI és que per elaborar uns espaguetis d'oli amb goma xantana, un sorbet de Capirinha amb nitrogen líquid o caviar de te amb agar agar fan falta moltes hores d'investigació. Una altra de les incorporacions de Castells a la cuina d'Adrià ha estat l'alginat de calci per aconseguir aliments durs per fora però líquids per dins, sense que arribin a gelificar-se. Precisament un dels cinc tallers interactius d'aquesta Setmana de la Ciència, adreçats majoritàriament a l'alumnat de secundària, porta per títol Esferificacions amb alginats (dia 25 de novembre, al campus d'Agrònoms). Altres temàtiques són La química a la feina de la policia científica (dies 23 i 24, a l'Escola Politècnica Superior) o Alimenta't segons els teus gens (dia 25, a Ciències mèdiques bàsiques).
Els actes de la Setmana a la UdL es tancaran amb dos conferències. El proper dia 22 de novembre, el químic Josep Coromines,mostrarà amb diferents exemples els canvis de colors i les petites explosions que generen algunes reaccions químiques; mentre que la cloenda anirà a càrrec del geògraf i naturalista, Marti Boada. El professor i investigador del Departament de Geografia i de l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona explicarà que si només deixéssim actuar les forces biofísiques, Catalunya seria majoritàriament un país cobert de boscos, llevat d'algunes zones litorals i d'alta muntanya.