24 de novembre de 2009

Descarregar pdf
 
versió en català

La UdL obre el col·loqui internacional sobre l'autora de "El Segon Sexe". Enguany es compleixen 50 anys de la publicació del polèmic llibre de Simone de Beauvoir
audio 
Colloque Simone Beauvoir. Universitat de LleidaL'escriptora i filòsofa francesa, Simone de Beauvoir, companya del no menys conegut Jean-Paul Sartre, serà la protagonista del Col·loqui internacional que la Universitat de Lleida i la Universitat de Barcelona li dediquen amb motiu dels 50 anys de la publicació de la seua obra més coneguda i pilar del moviment feminista, Le Deuxième Sexe (El Segon Sexe) i que de moment és l'únic acte a Espanya que s'ha organitzat per commemorar aquest aniversari.

La UdL serà l'encarregada el proper dimecres, 25 de novembre, d'obrir aquesta trobada científica al Rectorat on hi participen especialistes en l'obra de Beauvoir no només de l'Estat espanyol, sinó també de França i del Canadà. Entre ells cal destacar especialment l'escriptora francesa Claire Etcherelli que va treballar amb Simone Beauvoir a la revista Les Temps Modernes.

Etcherelli, nascuda a Bordeus en el si d'una família d'exiliats bascos -el seu pare va morir afusellat a la guerra-, tracta en la seua primera novel·la, Elise ou la vie vrai, la situació de les dones en el treball en cadena de les fàbriques, influenciada sens dubte per l'obra de Beauvoir. Etcherelli explicarà a la UdL quina va ser la seua experiència treballant al costat de la filòsofa existencialista.

El col·loqui, que continuarà a la Universitat de Barcelona els dies 26 i 27 de novembre, comptarà també amb la presència de Béatrice Didier, professora emèrita de la prestigiosa Escola Normal Superior de París, on van estudiar Sartre, Nizan i molts altres intel·lectuals francesos.