26 de febrer de 2008

Descarregar pdf

Una menor capacitat de resposta a la vitamina D protegeix de la infecció per VIH



Portada del nª de Febrer del Journal of Infectious Disease, on apareix l'estudi del Grup de Genètica de la UdLUna recerca coordinada des del Grup de Genètica Humana de la UdL, que dirigeix el professor Joan Fibla, i en la qual hi han participat investigadors de la Universitat de Jaén i de l'Hospital Valme de Sevilla, ha posat de manifest que els individus que tenen una menor capacitat per respondre a la vitamina D són menys susceptibles a la infecció per VIH. Aquesta és la conclusió de l'estudi "Variants del gen del receptor de la vitamina D que afecten al risc d'infecció per VIH", publicat recentment a la revistaJournal of Infectious Diseases, la segona en el rànquing mundial sobre malalties infeccioses. La recerca, finançada per la Fundació La Marató de TV3, s'ha fet a partir de l'estudi de 460 pacients drogodependents de Lleida i de Sevilla exposats al virus, dels quals 125 no es van infectar.

Segons explica Joan Fibla, aquest estudi tenia com a objectiu identificar els factors genètics que determinen que, de dos persones exposades al virus de la sida, una s''infecti i l'altra no. El factor genètic objecte d'aquesta recerca ha estat el gen receptor de la vitamina D, el qual conté la informació per fabricar la proteïna VDR que es troba a les cèl·lules del sistema immune. La vitamina D és una hormona que participa en aquesta resposta immune i que actua quan s'uneix al seu receptor VDR. L'estudi coordinat per la UdL demostra que determinades variants d'aquest gen VDR són més freqüents en persones que, tot i haver estat exposades al virus, no han resultats infectades. Donat que aquestes variants determinen una menor capacitat de resposta a la vitamina D, l'estudi conclou que aquesta menor resposta seria la responsable de la protecció contra la infecció.

 Aquest estudi pot ajudar en el disseny de noves estratègies terapèutiques, així com en una millor definició de les poblacions a les quals pugui aplicar-se una vacuna contra el VIH amb èxit
En aquest sentit, Fibla afegeix que altres estudis ja havien posat de manifest que la vitamina D, a través del seu receptor VDR, activava la replicació del virus, afavorint-ne la disseminació, és a dir, la vitamina D actuaria de forma contraproduent en l'evolució de la malaltia. Ara es tractava de veure si aquest factor genètic (el receptor VDR) podia determinar també que una persona tingui més possibilitats d'infectar-se o no, i l'estudi així ho posa de manifest.

El professor de la UdL ha destacat que a més de la identificació d'un nou factor de protecció o risc a la infecció, aquest estudi pot ajudar en el disseny de noves estratègies terapèutiques, així com en una millor definició de les poblacions a les quals pugui aplicar-se una vacuna contra el VIH amb èxit.


MÉS INFORMACIÓ


The Journal of Infectious Diseases (Issue: 1 February 2008)
Vitamin D Receptor Gene Haplotypes and Susceptibility to HIV-1 Infection in Injection Drug Users


Infectious Diseases Society of America
Institut de Recerca Biomèdica de Lleida. Grup de Recerca en Genètica de malalties complexes
Departament de Ciències Mèdiques Bàsiques de la Universitat de Lleida
Unitat de Genètica humana. Fons Genètic i Malaties Complexes. UdL-IRB Lleida

print enrera pujar