29 d'octubre de 2010

Descarregar pdf

Un exposició recorre en imatges la línia del front català del 1938
audio
Xarxa de recerca Equador - Universitat de Lleida
[+] AMPLIAR IMATGEEsplà (Pallars Sobirà) FOTO: Oriol Riart
 
Trinxeres, fortificacions i búnquers repartits pels principals indrets que van constituir la línia de front a Catalunya al 1938, són el motiu de l'exposició fotogràfica Itinerari d'una memòria enfrontada que acull el Centre de Cultures i Cooperació Transfronterera de la UdL -al campus de Cappont- del 3 al 22 de novembre, obra de l'historiador lleidatà Oriol Riart.

La mostra centra la seua recerca a la línia de front que resseguia els rius Noguera Pallaresa, Segre i Ebre i que, entre l’abril i desembre de 1938 va delimitar la zona republicana de la franquista. Les instantànies en blanc i negre d'aquests vestigis de la Guerra Civil, realitzades entre el 2005 i el 2007, pertanyen principalment a les comarques lleidatanes, sense oblidar les de Tarragona, escenari de la Batalla de l'Ebre.

La mostra, en paraules de Riart, és un recorregut fotogràfic de la línia del front de Catalunya, "una línia on començava l'abisme que va separar durant molts anys aquells que podien permetre's el luxe d'oblidar d'aquells altres que no podien ni recordar, l'inici d'una memòria enfrontada a Catalunya".