Descarregar pdf

 

   Exposició Fotogràfica / Del 3 al 22 de novembre de 2010 
   Vestíbul del Centre de Cultures i Cooperació Transfronterera 

ITINERARI D'UNA MEMÒRIA ENFRONTADA / ORIOL RIART
 
Un recorregut fotogràfic pels principals indrets que van esdevenir la línia de front a Catalunya. Una línia on començava l’abisme que va separar durant molts anys aquells que podien permetre’s el luxe d’oblidar d’aquells altres que no podien ni recordar, això és l’inici d’una memòria enfrontada a Catalunya.

Li cal el reproductor de Flash per veure aquesta animació

Setanta anys després de la Guerra Civil, aquesta exposició mostra, a través de la documentació fotogràfica, com aquests fets van irrompre al paisatge del nostre territori, implantant-hi arquitectures militars de campanya i deixant-hi trinxeres, búnkers i metralla diversa que encara ara romanen confonent-se entre la natura.

Itinerari d’una memòria enfrontada centra la seva recerca a la línia de front que resseguia els rius Noguera Pallaresa, Segre i Ebre i que, entre l’abril i desembre de 1938 va delimitar la zona republicana de la franquista. Alguns d’aquests antics camps de batalla destaquen per les restes físiques que encara ara s’hi poden trobar, d’altres, tanmateix, compten amb un caire més simbòlic i conegut com Sant Corneli, el “Merengue” o bé la “Batalla de l’Ebre”.

Lluny de conformar una ressenya històrica o una valoració dels fets, el projecte d’Oriol Riart dóna a conèixer l’estat actual dels antics escenaris bèl·lics, obrint pas a una mirada que redescobreix una part important de la nostra història. El seu projecte Itinerari d’una memòria enfrontada és resultat d’aquesta recerca, i mostra només una selecció de les fotografies que ha realitzat en els seus recorreguts per les comarques del Pallars Sobirà, Pallars Jussà, la Noguera, el Segrià, les Garrigues i Terra Alta, buscant vestigis oblidats a indrets poc accesibles o força desconeguts que encara ara queden de la Guerra Civil.

L'acte d’inauguració tindrà lloc el  dimecres 3 de novembre a les 19.00 hores

 

   Darrera modificació: