9 de març de 2011

Descarregar pdf

Maria Barbal i Pedra de Tartera, protagonistes del Dia de la Dones a la UdL
 
. L'escriptora de Tremp ha estat acompanyada de la directora de l'adaptació teatral i algunes de les actrius  
audio
Maria Barbal a la Universitat de Lleida [+] AMPLIAR IMATGEMaria Barbal  FOTO: UdL
L'escriptora de Tremp, Maria Barbal, autora de la popular Pedra de Tartera (premi Joaquim Ruyra 1985), va ser protagonista ahir, juntament amb la seua novel·la, de la celebració del Dia de la dones a la UdL. Barbal, que parlar de les veus femenines presents en la seua narrativa, va estar acompanyada de Lurdes Barbal, directora de l'adaptació teatral d'aquesta obra que es pot veure fins al 20 d'aquest mes a la Sala Petita del TNC, i que té previst fer parada a Lleida els propers dies 26 i 27 de març.

L'acte, organitzat pel Centre Dolors Piera de la UdL, ha inclòs la lectura de fragments de Pedra de Tartera, en "pallarès", a càrrec de les actrius Rosa Cadafalch, Marina Barberà i Anabel Castán, així com de l'actor de Tremp, Eduard Muntada, també intèrpret de l'adaptació teatral.

Pedra de Tartera posa damunt la taula les dificultats de dones que, com la seua protagonista, la Conxa, han hagut de callar mentre el temps passava davant seu sense poder fer-hi res. Ambientat fonamentalment en el Pallars nadiu de l’autora, el llibre és el relat en primera persona de la vida de Conxa, que va des de començament del segle XX fins a la dècada de 1960. Un relat magnífic sobre la supervivència i el desarrelament. Pedra de tartera va suposar el debut literari de Maria Barbal i ben aviat es va convertir en un text clàssic i un autèntic fenomen editorial en diversos països, amb més de cinquanta-cinc edicions en diverses llengües.

Barbal, que va parlar de les veus femenines presents en la seua narrativa, va estar acompanyada de Lurdes Barbal, directora de l'adaptació teatral de Pedra de Tartera
Barbal, que combina en l'actualitat escriptura i docència, va obtenir al 2001 la Creu Sant Jordi i entre altres premis, el Jaume Fuster dels escriptors en llengua catalana, al 2009.