9 de novembre de 2011

Descarregar pdf
 

Alerten que les retallades en sanitat tindran conseqüències greus en la salut dels lleidatans
 
. "En un futur tindrem més dones que morin de càncer de mama i, això s'ha dir", afirma la delegada de Prevenció de l'Arnau de Vilanova 
audio
Debat sobre les retallades a Sanitat a la Universitat de Lleida
[+] AMPLIAR IMATGEUn moment de la taula redona a l'Aula Magna de Ciències de la Salut / FOTO: UdL
baixcorva
El tancament de llits a l'Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida, l'augment del temps d'espera per a la realització de proves i operacions, la saturació de les urgències, el fet de no disposar de cirurgia pediàtrica o toràcica, o les retallades de personal, sobretot en CAPS i hospitals comarcals, tindran conseqüències greus en la salut de la població a mitjà termini. Així de contundent s'ha mostrat Amparo Loren, delegada de Prevenció i membre de la Junta de personal de l'Arnau de Vilanova, que ha alertat que en un futur "tindrem més dones que morin de càncer de mama que abans".

Les facultats d'Infermeria i de Dret i Economia de la UdL han organitzat avui una taula rodona sobre l'impacte de les mesures d'austeritat sobre la salut de la població, on hi ha participat Loren i altres representants del sector sanitari com ara Pep González (FSP-UGT), Rosa Palau (SATSE), Montserrat Gea (Col·legi oficial d'infermeres i infermers de Lleida), així com dos integrants del moviment 15-M de Lleida, Pau Serra i Jordi González.

Tots ells han coincidit en posar de manifest que les retallades en sanitat no garanteixen la salut de la població i que els seus efectes es començaran a notar d'aquí a poc. Per aquest motiu han fet una crida als ciutadans per lluitar plegats per la defensa del model sanitari català, referent a Europa, i que actualment es troba en un greu perill.

El sector considera aquestes mesures com el primer pas per a privatitzar la sanitat, per convertir la salut en un negoci i per crear ciutadans i ciutadandes de primera i de segona classe
Loren, González, i també els representants del 15-M, han anat més enllà en posar sobre la taula que les retallades en salut i en educació demostren que el que volen els governants es desmantellar l'Estat del benestar que tant va costar aconseguir, un estat que es basa en la sanitat i l'educació universals i gratuïtes, i la protecció als més desafavorits.

També han alertat que aquestes mesures són el primer pas per a la privatització de la sanitat, per passar de concebre la salut com un negoci i no com servei, i per crear ciutadans i ciutadandes de primera i de segona classe.

En aquest mateix sentit es va expressar Carles Muntaner, catedràtic d'Infermeria psiquiàtrica de la Universitat de Toronto, que va pronunciar una conferència abans de la taula redona. Muntaner va apuntar que les mesures de privatització només accentuen les desigualtats d'accés i que les retallades sanitàries no estan justificades a l'Estat espanyol, un dels països de la Unió Europea que menys diners destina a Sanitat.