Identifiquen una empremta molecular que ajudaria a detectar l'apnea del son
Investigadors de la UdL, l'IRBLleida i CIBERES troben nous biomarcadors sanguinis que facilitarien la diagnosi
Descarregar pdfInvestigadores i investigadors de la Universitat de Lleida (UdL), l'Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida) i el CIBER de Malalties Respiratòries (CIBERES) han descobert una empremta molecular específica de l'apnea obstructiva del son present a la sang que podria facilitar la diagnosi d'aquest trastorn, que afecta més del 20% de la població adulta. Es tracta d'un perfil plasmàtic format per 33 metabòlits, principalment glicerofosfolípids i àcids biliars, capaç de detectar l'apnea amb una precisió del 98%. Els resultats de l'estudi, realitzat amb 206 pacients d'entre 18 i 60 anys, els han publicat a la revista Biomedicine & Pharmacotherapy.
L'apnea obstructiva del son és un trastorn respiratori que ocorre quan s'interromp la respiració mentre dormim, provocant canvis en la pressió sanguínia, hipòxia (falta d'oxigen) intermitent, desvetllaments recurrents i fragmentació del son. El seu procés diagnòstic és costós i complex, ja que es limita a una prova anomenada polisomnografia nocturna, que requereix ser realitzada per personal capacitat en instal·lacions especialitzades.
L'equip lleidatà ha realitzat un perfil metabolòmic i lipidòmic de plasma mitjançant cromatografia líquida acoblada a espectrometria de masses. "Volíem trobar marcadors biològics que ens ajudin a detectar aquest trastorn i ens permetin dilucidar les conseqüències patològiques associades a aquesta malaltia", explica la signant principal de l'article i doctoranda de la UdL, Lucía Pinilla Latorre.
Paral·lelament, les investigadores i els investigadors han avaluat els canvis en aquestes molècules després de l'aplicació del tractament estàndard per a l'apnea del son: pressió positiva contínua en les vies respiratòries (CPAP per les sigles en anglès). Així han demostrat que el CPAP està associat amb canvis en 5 metabòlits plasmàtics alterats prèviament per la malaltia. "Els nostres resultats podrien arribar a representar una potencial eina que contribuiria en el procés diagnòstic de l'apnea del son, i ens permetria conèixer amb major detall les conseqüències patològiques d'aquesta malaltia", asseguren.
A banda de Pinilla, en aquesta recerca han participat l'investigador Ramón y Cajal de la Facultat d'Infermeria i Fisioteràpia de la UdL Manuel Sánchez de la Torre i els professors de la Facultat de Medicina de la UdL Reinald Pamplona, Mariona Jové, Joaquim Sol i Ferran Barbé.
Text: Comunicació CIBER / Premsa UdL
MÉS INFORMACIÓ:
Article Plasma profiling reveals a blood-based metabolic fingerprint of obstructive sleep apnea
Article Plasma profiling reveals a blood-based metabolic fingerprint of obstructive sleep apnea