L'edició digital, protagonista d'un seminari-taller a Lletres

La càtedra Màrius Torres convida l'especialista italià Domenico Fiormonte

Descarregar pdf
domenico
Domenico Fiormonte / Foto: Università Roma Tre
Una trentena de persones assisteixen fins aquest dijous, 25 de gener, al primer seminari-taller sobre edició digital a la Facultat de Lletres de la Universitat de Lleida (UdL). Entre aquestes, professorat de la Universitat Autònoma de Barcelona, la Pompeu Fabra, la UOC i la Universitat d'Alcalà d'Henares. La càtedra Màrius Torres ha convidat com a ponent un dels màxims experts europeus en humanitats i filosofia digitals, el professor de la Università Roma Tre, Domenico Fiormonte.

La primer part s'ha centrat en analitzar conceptes teòrics com ara la concentració de la tecnologia i l'amenaça de les anomenades Big Five (Google, Apple, Amazon, Facebook i Microsoft), o canvi de format del coneixement, és a dir, el codi com a eina cultural. Fiormonte s'ha mostrat crític amb la "utilització unitarista i uniformadora que fan els grans lobbies de poder" de les humanitats digitals.

El seminari acaba aquest dijous amb un taller d'edició digital sobre la construcció d'un assaig. L'alumnat haurà de fer-ho a partir dels llenguatges de representació informàtica HTML i XML. Fiormonte comptarà amb l'ajuda del professor de la Universitat de Queensland (Austràlia)  Desmond Schmidt, autor de la plataforma The Charles Harpur Critical Archive, un repositori digital de poesia.