El conflictes que perduren, a 'Visions d'un món desigual'

Palestina, l'Orient Mitjà i la indústria armamentística protagonitzen les jornades

Descarregar pdf
eddiedangerous CC BY 2.0 Deed mural bansky
'Armored Dove of Peace' de Banski. FOTO: Eddiedangerous (CC BY 2.0 Deed)
Els conflictes que perduren a l'Orient Mitjà i a Palestina protagonitzen les IX Jornades Visions d'un món desigual, coorganitzades per les universitats de Lleida, Girona, Rovira i Virgili i Pompeu Fabra. Aquesta activitat, que cada any se centra en un Objectiu de Desenvolupament Sostenible (ODS) diferent, aborda enguany l'ODS 16: Pau, justícia i institucions sòlides, "a causa de l'augment dels conflictes armats que vivim actualment", expliquen els organitzadors.

Sota el títol Geoestratègia al llindar d'Europa. Conflictes que perduren, les jornades inclouen quatre sessions en streaming impartides cadascuna per un ponent diferent. Demà tindrà lloc la primera xerrada, a càrrec de l'escriptora i politòloga iraniana refugiada a Espanya, Nazanin Armanian. Experta en món islàmic, islam polític, geopolítica de l'Orient Mitjà i el Nord d'Àfrica, i els drets de les dones, Armanian aprofundirà en aquesta regió més enllà del seu rol en la geopolítica internacional.

La segona sessió, estarà dedicada a unes de les conseqüències més devastadores dels conflictes armats, les persones refugiades. La jurista especialitzada en refugi i protecció internacional, Eulàlia Millaret, en serà la ponent. Advocada al programa estatal per sol·licitants i beneficiaris de protecció internacional i membre de l'Associació Catalana per la Pau a Palestina, Millaret abordarà la situació de les persones refugiades a l'Orient Mitjà.

La influència de la indústria armamentística serà el fil conductor de la tercera xerrada, el proper 13 de maig. Albert Caramés, director de FundiPau,  serà l'encarregat d'impartir-la i de respondre les qüestions que sorgeixen en el xat posterior a la conferència. Sociòleg, Caramés compta amb una extensa trajectòria en el camp de l’anàlisi i la gestió de conflictes així com en el de la construcció de pau. Ha treballat per Nacions Unides i Metges sense Fronteres, especialment al continent africà.

Finalment, l'historiador expert en Palestina, Òscar Monterde, dedicarà la seua sessió del dia 14 a les arrels històriques del conflicte entre Israel a Palestina. Aquest professor del departament d’Història Econòmica, Institucions, Política i Economia Mundial de la Universitat de Barcelona, va participar el passat desembre a la UdL en una taula redona sobre les violacions de drets humans i del dret internacional humanitari perpetrades per Israel a Gaza, juntament amb l'advocat palestí Raji Sourani.