El documental sobre la violació de 'La Manada', al Cicle de Cinema i Drets Humans

'Ava', premiat als últims Goya, i 'La Guerra empieza aquí' completen el programa d'enguany

Descarregar pdf
No_estaas_sola_La_lucha_contra_La_Manada-687691426-large
Imatge: Cartell promocional de Netflix d'aquest documental
La pel·lícula documental sobre la violació múltiple que va patir una jove als Santfermins de 2016, No estás sola. La lucha contra La Manada (2024) és una de les tres projeccions d'una nova edició del Cicle de Cinema i Drets Humans de la Universitat de Lleida (UdL). Dirigida per Almudena Carracedo i Robert Baharm, artífexs del guardonat documental El silencio de Otros, el film posa en evidència les falles del sistema judicial i mediàtic predominantment masclista, així com les mobilitzacions feministes en suport a la víctima que es van convertir en el primer moviment #MeToo espanyol.
 
No estás sola, es podrà veure el proper 19 de novembre a les sis de la tarda a l'Auditori del Centres de Cultures i comptarà amb l'exalumna de la UdL, l'advocada i divulgadora feminista a les xarxes socials, Carla Galeote. Serà la segona sessió del cicle que s'enceta el dia 12 de novembre amb La guerra empieza aquí (2019), del director i activista antimilitarista, Joseba Sanz (1970-2013). 
 
Aquest documental, finançat de manera popular, denuncia la venda d'armes d'Espanya a l'Aràbia Saudita, utilitzades també contra la població civil del Iemen. Partint de la negativa del bomber Ignacio Robles a participar en un embarcament d'armes al port de Bilbao cap a l'Aràbia Saudita, relata l'activisme dels grups antimilitaristes Ongi Etorri Errefuxiatuak i KEM-MOC i aborda la producció d'armes a Euskal Erria i les conseqüències de la guerra al Iemen. Aquesta sessió estarà conduïda per Paul Zalduendo (Escola Cultura de Pau) i Eva Erill (Solidarios sin Fronteras).
 
El 21è Cicle de Cinema i Drets Humans el tancarà, el 26 de novembre, Ava (2023), de l'actriu, directora i activista pels drets de les dones, Mabel Lozano. Aquest curtmetratge, guardonat amb una desena de premis, entre ells el Goya 2024 al millor curt documental, narra la situació de dones i nenes amb discapacitat intel·lectual explotades sexualment a les nostres ciutats. Basada en fets reals, Ava, és la història d'una menor amb discapacitat intel·lectual captada per internet que acaba en un bordell. La catedràtica de Dret penal de la UdL i experta en tràfic de persones, Carolina Villacampa Estiarte, moderarà el col·loqui posterior.
 

A més dels documentals, el Cicle es completa amb dos exposicions. Del 5 al 30 de novembre, el Centre de Cultures i Cooperació Transfronterera acull la mosta d'Humor gràfic Humoràlia: La pau és el camí, on es podran veure les 50 vinyetes finalistes de la 7a edició d'aquest concurs internacional. Mentre que a la planta -1 de l'edifici Polivalent 1, del 5 de novembre al 3 de desembre quedarà instal·lada l'exposició de la Comissió de Drets Humans del Col·legi de l'advocacia de Lleida: 25 anys de defensa dels drets i les llibertats.