En marxa tres recerques conjuntes d'investigadors de Medicina i l'ETSEA

Per reduir micotoxines als sucs de poma, l'anèmia ferropènica en porcs i dissenyar aliments funcionals contra l'obesitat

Descarregar pdf
recercaaliments.
Una de les recerques vol reduir la patulina als sucs de poma. FOTO: UdL
El proper mes de desembre es posen en marxa tres projectes de recerca sobre agroalimentació i salut on hi treballaran conjuntament investigadores i investigadors de la Facultat de Medicina i l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Agrària (ETSEA) de la Universitat de Lleida. Això serà possible gràcies a la convocatòria interna per a projectes col·laboratius de recerca en agricultura, alimentació, nutrició i salut AgroHealth de la Fundació Centre de Recerca en Agrotecnologia-Agrotecnio i l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida Fundació Dr. Pifarré (IRBLleida) i que compta amb el suport Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya.
 
De les sis propostes que optaven a la convocatòria, dotada amb 135.000 euros (60.000 provinents de l'IRBLleida, 40.000 de la Generalitat i 35.000 d'Agrotecnio), se n'han finançat tres amb el màxim de pressupost, 45.000 euros per a cadascuna.
 
Es tracta de: Viabilitat tecnològica i estudi toxicològic d'una estratègia de biotransformació per a reduir la patulina en els sucs de poma, dirigit per Immaculada Viñas i José Serrano, l'objectiu del qual és desenvolupar un mètode de reducció de la micotoxina patulina en el suc de poma; Porcs de deslletament: un model animal per a resoldre l'anèmia ferropènica a base de llevat modificat biotecnològicament, dirigit per la Mª Ángeles de la Torre i Gabriel de la Fuente, que estudiar la creació d’un model biosostenible i segur per pal·liar l’anèmia ferropènica en poblacions porcines; i Disseny d'aliments funcionals amb ingredients actius amb potencials propietats antiobesitat, dirigit per Gemma Bellí i Olga Martín, que avaluarà els efectes del consum de principis actius de fibres dietètiques, probiòtics i estructures que contenen b-carotè en la modulació de la microbiota intestinal i els marcadors inflamatoris associats a l’obesitat.
 
Els projectes de dos anys de durada, han estat avaluats per l'Agència Estatal de Recerca del Ministeri de Ciència i innovació. Avui,  Carmel Mòdol, secretari d’Alimentació del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya, Ignacio Romagosa, director d’Agrotecnio, i Diego Arango, director de l’IRBLleida, els han presentat al Parc Agrobiotech de Lleida.
 
Arango i Romagosa han destacat la importància d'aquesta que acció conjunta pugui continuar desenvolupant-se al llarg del temps i ajudi a visibilitzar la importància de la innovació agroalimentària i el seu impacte en la salut. Per a Mòdol és un bon exemple de com s’ha de tenir en compte al primer sector en la recerca multidisciplinària, "ja que aquest és la base d’un model econòmic més sostenible que fa evident que la col·laboració entre la recerca alimentària i en nutrició i salut poden millorar les condicions de vida dels nostres conciutadans".
 

Text: Comunicació i Premsa Agrotecnio i IRBLleida/Premsa UdL