Especialistes internacionals en canals es donen cita a la UdL
En un congrés que coincideix amb el centenari de la central del canal de Seròs
Descarregar pdfUns 120 especialistes en canals d'una desena de països de quatre continents es donen cita aquesta setmana a la Universitat de Lleida (UdL) en el marc d'un congrés que se celebra en motiu del centenari de la central hidroelèctrica del canal de Seròs. El rector de la UdL, Roberto Fernández, i el director general de Desenvolupament Rural de la Generalitat, Jordi Sala, inauguren la trobada aquest dimecres a l'auditori del Centre de Cultures i Cooperació Transfronterera, al campus de Cappont.
El Congrés de Canals Industrials i Agrícoles vol ser un fòrum per a l'intercanvi d'experiències sobre la història dels canals i els seus efectes en la societat; l'impacte en el paisatge, el medi ambient i la sostenibilitat; la gestió i enginyeria de canals i la seua millora, tant per a la producció d'energia com per a l'agricultura i l'agroindústria; la seua importància per a les economies regionals; i el paper dels canals en la Directiva Marc de la Unió Europea. Hi participaran experts d'Espanya, França, el Regne Unit, Bèlgica, Itàlia, Portugal, Mèxic, Panamà, Corea, Austràlia i l'Índia.
Entre altres temes, posaran sobre la taula aspectes sobre la gestió i millora de canals ja consolidats, com el Canal d'Aragó i Catalunya, el Canal d'Urgell, el Canal de la Marge Dreta de l'Ebre, el Rec del Molí de Pal, el Canal de Navarra, la Sèquia d'Escalona, el Canal de Camarmeña i el Canal de Pinyana, entre altres; així com també canals en construcció, com el Segarra-Garrigues.
L'expresidenta de la Word Federation of Engineering Organizations i presidenta d'honor del congrés, Maria Jesús Prieto Laffargue, impartirà la conferència Technological progress: Retrospective analysis of the contribution of technological innovations in the use of water and electricity to social progress and sustainable regional development (El progrés tecnològic: Anàlisi retrospectiva de la contribució de les innovacions tecnològiques en l'ús d'aigua i electricitat per al progrés social i el desenvolupament regional sostenible).
Altres ponents destacats són la directora general de Medi Ambient de la Comissió Europea, Marta Moren; Pierre-Louis Viollet (Electricité de France); Felipe Ríos i José Conesa (Endesa); i Iven Marrels (University of Melbourne). La trobada -organitzada per la UdL, la Fundació UdL i l'Escola Tècnica Superior d'Enginyers de Camins, Canals i Ports de la UPC- finalitzarà dissabte amb una visita al canal de Seròs. El material científic del congrés es recollirà en un llibre electrònic finançat per la Diputació de Lleida.