Inaugurat el centre Ciència i Recerca Experimental Biomèdica Aplicada
Vol convertir-se en un referent a Catalunya i Europa en el seu àmbit
Descarregar pdfEl president de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont, va inaugurar ahir el centre Ciència i Recerca Experimental Biomèdica Aplicada (CREBA), un equipament situat a Torrelameu (Noguera) que neix amb la voluntat de convertir-se en l’equipament de referència en la investigació biomèdica.
Impulsat i finançat amb 3 milions d'euros per la Diputació de Lleida, sota la direcció tècnica de l’Institut de Recerca Biomèdica (IRBLleida), és el primer i únic centre d’aquestes característiques a Catalunya. Disposa de l’equipament tecnològic i els quiròfans més avançats de l’Estat Espanyol, incloent-hi un quiròfan formatiu amb capacitat per portar a terme fins a vuit intervencions de manera simultània.
El CREBA està gestionat i dirigit per l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida, els membres del patronat del qual són la Diputació de Lleida, el Departament d’Empresa i Coneixement, el Departament de Salut, la Universitat de Lleida, l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova, l’Institut Català de la Salut i la Fundació Institució dels Centres de Recerca de Catalunya (I-CERCA)
L’objectiu és que estudiants i departaments d’I+D de les empreses puguin aprofitar el mimetisme existent entre el model porcí i la fisiologia de les persones, per portar a terme investigació de malalties humanes.
El nou equipament s’ubica als espais annexos a l’actual Centre d’Estudis Porcins (CEP), on es realitzaran les tasques de criança, recepció i control d’animals.
A l'acte d’inauguració també hi han assistit el conseller d’Empresa i Coneixement, Jordi Baiget; el president de la Diputació, Joan Reñé; l’alcalde de Torrelameu, Carles Comes, el rector de la UdL, Roberto Fernández, i la directora de l’IRBLleida, Elvira Fernández.
El president de la Generalitat ha qualificat “d’extraordinari” el CREBA, tant perquè és un centre situat al territori com perquè neix amb un compromís, unes instal·lacions i un coneixement que estan cridats a convertir-lo en un referent de coneixement biomèdic a Catalunya i Europa. Puigdemont ha afegit que a Catalunya “el coneixement, l’accés a la salut, a la formació, a la tecnologia i a la cultura no fa bretxes entre gent que viu a territoris diferents i que el compromís és donar-hi accés a tothom de manera equilibrada, i això també depèn de centres com aquest”.
Per la seua part, Joan Reñé, ha dit que el CREBA, juntament amb el Centre d’Estudis Porcins (CEP) i el futur l’Hospital Veterinari, constitueixen “l’aposta clara de la Diputació de Lleida per contribuir a convertir l’àrea universitària i de recerca de Ponent en un referent de qualitat a tot Catalunya”, tot assenyalant que també les terres de Lleida fan una aposta clara, contundent i generosa per a tot el país".
En aquest sentit, la directora de l’IRBLleida, ha afirmat que Lleida vol contribuir al desenvolupament del país tot generant coneixement, aprofitant la seua singularitat i que aspiren a convertir-se en un centre de recerca en porcí referent a Catalunya i Europa. El model porcí, ha afegit, és idoni per l’estudi dels canvis metabòlics relacionats amb la nutrició, l’envelliment i les malalties cròniques que l’acompanyen. També ha insistit en la necessitat de contractar més investigadors que ajudin a potenciar la recerca a tot el territori.
Formació, investigació i innovació
L’equipament va iniciar la seua activitat formativa a finals d’abril amb quatre cursos sobre noves tecnologies i especialització en cirurgia on van participar-hi 38 alumnes. El darrer trimestre d’enguany es programaran 14 cursos més. Les activitats formatives estan destinades a professionals i estudiantat de totes les especialitats biomèdiques, com ara medicina, infermeria i veterinària.
En recerca es treballa en les especialitats quirúrgiques, la fisiologia i d’altres disciplines mèdiques, com ara noves tècniques de cirurgia i trasplantaments, noves tecnologies en equipaments electromèdics, proves i controls d’equipaments quirúrgics i noves aplicacions de pròtesis mecàniques. En l’àmbit de la innovació, s’experimenta amb nous dispositius d’electro-medicina i en noves tècniques i materials quirúrgics.
L'edifici
El CREBA disposa de més de 1.000 metres quadrats (planta semisoterrada de 207 m2 de superfície útil, una planta baixa de 778 m2, uns 110 m2 en coberta per a instal·lacions i de 650 m2 d’urbanització) que allotgen, entre d'altres, una aula amb capacitat per a 30 alumnes, 3 quiròfans experimentals i un de formatiu amb 5 taules independents.
Planta semisoterrada
- Moll de càrrega i descàrrega de material i/o animal d’experimentació.
- Estabularis (dos destinats al control de l’animal i un altre destinat a postoperatori) i annexes als mateixos.
- Cambres frigorífiques per a cadàvers.
- Sala de tractament d’aigua osmotitzada i descalcificada.
- Sala de gasos i aire medicinal.
- Sala de tractament d’aire comprimit i buit.
Planta baixa
- Quiròfan experimental número 1 de 45 metres quadrats.
- Quiròfan experimentat número 2 de 45 metres quadrats.
- Quiròfan experimental número 3 de 45 metres quadrats tipus integrat, equipat amb un sistema audiovisual d’última generació que permetrà retransmetre les intervencions quirúrgiques a qualsevol lloc del món a través d’internet.
- Sala de pràctiques quirúrgiques amb cinc taules per a cirurgia de 88 metres quadrats.
- Sales annexes de quiròfans, preoperatori, material quirúrgic i d’esterilització.
- Sala de veu i dades (Rack informàtic) més connexions audiovisuals en alta definició.
- Sales tècniques de calefacció, aigua calenta sanitària, baixa tensió, ascensor i altres.
- Vestuaris homes / dones, office per al personal i annexes.
- Zona de laboratori, sala tècnica i fisiologia per a proves d’esforç.
- Aula de formació per a trenta persones.
- Zona de recepció, àrea administrativa i direcció del centre.
TEXT: Comunicació Diputació de Lleida