La UdL aposta per la formació en línia amb un pla fins al 2020

El cantautor Joan Manuel Serrat, doctor honoris causa al maig

Descarregar pdf
JM Serrat. Foto: Fernando Aceves
Foto: Fernando Aceves (http://jmserrat.com)
La Universitat de Lleida (UdL) vol impartir en línia, en el termini de tres anys, un mínim de dos graus i quatre màsters oficials, ja sigui total o parcialment. Aquest és l'objectiu bàsic del Programa per al desenvolupament de la docència online 2017-2020 que avui ha aprovat el Consell de Govern. D'aquesta manera, la UdL pretén "augmentar la seua àrea d'influència acadèmica, millorar la internacionalització i incrementar la xifra d'alumnat matriculat", segons ha destacat el vicerector de Docència, Francisco García.

El pla preveu tres vies per oferir virtualment aquests títols: crear graus o màsters nous, incorporar una modalitat online a alguna de les ofertes actuals, o transformar completament en no presencial o semipresencial un grau o màster que ja s'imparteixi. Les propostes les han de presentar les Facultats i Escoles. Per desplegar aquest pla, la UdL haurà de desenvolupar les seues pròpies infraestructures tecnològiques, així com establir col·laboracions amb altres institucions educatives i organitzacions formatives, nacionals i internacionals.

La sessió també ha donat llum verda al nomenament del cantautor Joan Manuel Serrat com a Doctor Honoris Causa per la Universitat de Lleida, que serà investit el proper 24 de maig en un acte a l'Auditori Municipal Enric Granados. El "noi del Poble Sec" ja compta amb aquesta distinció per part de quatre universitats de Mèxic, dos d'Argentina i tres de l'Estat espanyol: la Miguel Hernández d'Elx, la Complutense de Madrid i la Pompeu Fabra de Barcelona.

Entre els guardons que Serrat ha rebut al llarg de la seua trajectòria destaquen la Medalla d'honor del Parlament de Catalunya, la Medalla d'Or al Mèrit en el Treball que concedeix el Consell de Ministres, dos premis Ondas, un Grammy Latino, el Premi Ciutat de Barcelona i la medalla d'or de la ciutat comtal.

Pel que fa a la Comissió de Protocol de Convivència, Mediació i Resolució de Conflictes, finalment estarà formada per 9 membres del Personal docent i investigador (dos vicerectors, tres proposats per la Junta de Personal Acadèmic; tres, pel Comitè d'Empresa del PDI i la directora del Centre Dolors Piera), 6 estudiants (tres proposats pel Consell de l'Estudiantat i tres, pel Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans i l'Assemblea de Lletres), i 2 representants del Personal d'Administració i Serveis (un funcionari i un laboral).

La comissió tindrà un màxim de cinc mesos per elaborar l'esborrany de protocol, amb la possibilitat de comptar amb assessorament extern. El rector ha anunciat que, a finals de juliol, el resultat es posarà a exposició pública de tota la comunitat universitària, que podrà presentar esmenes fins al 22 de setembre. El text haurà de ser aprovat en un Claustre ordinari.

En un altre ordre de coses, el Consell de Govern ha aprovat l'adhesió de la UdL a la Xarxa Espanyola d'Universitats Saludables (REUS), una iniciativa en la que participen la Conferència de Rectors de les Universitats Espanyoles (CRUE) i els Ministeris de Sanitat i d'Educació amb l'objectiu de "reforçar el paper de les universitats com a entitats promotores de la salut i el benestar de l'estudiantat, el personal i la societat en el seu conjunt". A nivell català, ja formen part de la REUS les universitats de Barcelona, Autònoma de Barcelona, Girona, Rovira i Virgili, Internacional de Catalunya i Abat Oliva.